Eveniment

Mercedes ar putea primi 160 mil. euro in Ungaria

23.06.2008, 18:49 11

Autoritatile ungare ar putea acorda Mercedes ajutoare de stat in valoare de maximum 40 mld. forinti (circa 160 mil. euro) pe o perioada de zece ani pentru noua fabrica, in concordanta cu reglementarile UE privind ajutoarele regionale destinate proiectelor de investitii mari, potrivit Portfolio.hu care citeaza cotidianul financiar Vlaggazdasag.
Prim-ministrul ungar Ferencz Gyurcsany, a declarat la finele saptamanii trecute ca "firmei germane i-au fost oferite cele mai mari subventii posibile". Conform site-ului maghiar, si Polonia a oferit pentru fabrica un pachet de subventii in valoare de 38 mil. euro, care ar fi constat in reduceri de taxe si preturi favorabile pentru terenul pe care ar fi fost construita fabrica.
Concernul german Daimler, producatorul Mercedes, a anuntat saptamana trecuta ca a ales Ungaria pentru a construi o noua fabrica in valoare de aproape 800 mil. euro, dupa ce pe lista posibilelor locatii figura si Romania.
Si statul roman va plati cash in urmatorii patru ani peste 143 mil. euro companiei americane Ford, care a preluat Automobile Craiova. In acest caz Comisia Europeana analizeaza un al doilea ajutor de stat, pentru training, iar Ford ar mai putea primi alte cateva zeci de milioane de euro. AVAS a incasat 57 mil. euro pentru pachetul majoritar de actiuni al producatorului auto craiovean, iar Ford a anuntat investitii totale de 600 mil. euro.
Ajutoarele regionale destinate proiectelor de investitii mari reprezinta un procent din valoarea proiectului in functie de impactul pe care-l va avea la dezvoltarea regiunii. De exemplu, oficialii europeni care au aprobat schema de ajutor de stat pentru Ford au mentionat ca au luat in calcul faptul ca investitia va crea peste 40.000 de locuri de munca directe si indirecte in regiunea Craiovei.
In plus, judetul Dolj poate beneficia de ajutoare regionale, fiind o regiune cu un nivel de trai deosebit de scazut si cu un nivel ridicat al somajului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO