Eveniment

Micii distribuitori de gaze intra in corul companiilor care cer scumpiri de peste 20%

Micii distribuitori de gaze intra in corul companiilor care cer scumpiri de peste 20%
11.06.2008, 19:40 73

Wirom Gas Romania, companie de distributie a gazelor naturale in patru localitati din sudul tarii, spune ca anul acesta pretul platit de populatie ar trebui sa creasca cu minim 25%, facand astfel front comun cu marile companii de distributie si furnizare a gazelor naturale E.ON Gaz Romania si Distrigaz Sud. Acestea din urma au cerut din iulie preturi mai mari cu 20% astfel incat sa isi poata acoperi costurile de achizitie.
"Cu siguranta este de asteptat o crestere cu 25% a pretului gazelor catre consumatorul final. Pretul de import depaseste 400 dolari/ 1.000 mc, iar pana la finele anului va urca, potrivit estimarilor, la circa 500 dolari", a declarat directorul executiv comercial al Wirom Gas Romania, Illo Vogelhaupt.
Potrivit acestuia, anul electoral va amana si mai mult luarea unei decizii in vederea cresterii pretului la gaze pentru populatie.
Vogelhaupt a declarat ca, in prezent, majoritatea companiilor de profil vand in pierdere gazele catre consumatorii lor fiind obligate astfel sa apeleze la credite bancare pentru a-si putea sustine achizitiile de gaze.
"Trebuie sa ai buzunare foarte adanci pentru a-ti putea sustine activitatea pe o piata precum cea locala. Nu poti sa vorbesti de o piata libera in contextul in care nu exista concurenta pe pret. In prezent, luam credite pentru a ne sustine achizitiile de gaze. Aceasta situatie nu mai poate dura mult timp", spune Vogelhaupt. Wirom distribuie gaze in Oltenita, Turnu Magurele, Giurgiu si Alexandria si a consemnat o cifra de afaceri de 25 mil. lei anul trecut.
Compania este detinuta in proportie de 51% de WIEE ZUG si Distrigaz Sud, cu 49%. WIEE ZUG este controlata de Gazprom si Wintershall, firma din grupul german BASF.
Pe termen lung, ponderea importurilor va creste semnificativ, de la 35% cat este in prezent pana la aproape 50% in urmatorii opt ani, ceea ce va aduce o influenta sporita asupra pretului la consumator a gazelor de import care au in prezent un pret dublu fata de cel din productia locala.
Toate importurile de gaze din Romania vin exclusiv din Rusia prin intermediari, singura posibilitate de importuri directe fiind pe termen lung in contextul in care necesitatile de consum interne vor depasi cantitatile deja contractate pe plan intern.
"Gazprom ar putea sa ne dea gaze direct daca vom avea nevoie de mai multe gaze din import. Atunci am putea negocia livrari directe din Rusia. Contractele directe din Rusia sunt incheiate pana in 2030, iar importurile directe ar viza exclusiv cantitatile care depasesec volumele contractate deja", a afirmat Corneliu Condrea, directorul general adjunct al Directiei de politici energetice din Ministerul Economiei si Finantelor, care a precizat ca dependenta Romaniei va ajunge la 50% in urmatorii opt ani.
Romania consuma anual circa 17 miliarde metri cubi de gaze, din care aproape o treime este importat indirect din Rusia, iar diferenta este asigurata de cei doi mari producatori, Petrom si Romgaz.

Petrom vrea un depozit de inmagazinare de 2 mld. metri cubi

Petrom, cea mai mare companie romaneasca, intentioneaza sa construiasca un depozit de gaze cu o capacitate de stocare de doua miliarde metri cubi pentru tranzitul gazelor care ar urma sa intre in Romania prin gazoductul Nabucco, a declarat directorul general executiv al Petrom, Mariana Gheorghe (foto). Romania are in prezent o capacitate totala de inmagazinare de 3 mld. de metri cubi operata in cea mai mare parte de Romgaz. Investitia s-ar putea ridica la 500 de milioane de euro tinand cont de faptul ca acesta este nivelul investitiei pe care Romgaz il va face intr-un depozit cu o capacitate similara la Margineni, in judetul Neamt.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO