Eveniment

Ministerul Agriculturii alocă 600 milioane euro pentru proiecte de investiţii în industria alimentară după un deficit comercial record. În industria alimentară activează peste 13.600 de firme, cu afaceri totale de 12 mld. euro.

Ministerul Agriculturii alocă 600 milioane euro pentru...

Autor: Mădălina Dediu Panaete

30.06.2023, 18:00 184

Ministerul Agriculturii are în plan lansarea unui proiect, INVESTALIM, prin care să susţină investiţiile în industria alimentară, bugetul proiectului fiind de 2,9 miliarde de lei (circa 600 mil. euro) pentru perioada 2023-2026. Proiectul, care este afişat pe site-ul ministerului, are ca scop susţinerea financiară a companiilor din sector pentru creşterea producţiei alimentare. Astfel, se vor acorda ajutoare de stat regionale pentru susţinerea investiţiilor în achiziţionarea de active pentru înfiinţarea de unităţi noi, extinderea capacităţii unei unităţi existente, diver­sificarea produc­ţiei prin fabri­carea unor produse noi.

Industria ali­men­tară este un sector unde activează peste 13.600 de firme, cu o cifră de afa­ceri de circa 60 mld. lei (12 mld. euro). Industria locală nu face faţă cererii de alimente astfel că deficitul comercial creşte an de an inclusiv la alimente de bază. În 2022, românii au plătit pentru carne, ouă, lactate, miere sau legume din import peste 3 mi­liarde de euro, conform datelor de la Institutul Naţional de Statistică (INS). Importurile au crescut şi ele în total cu 26% în 2022 faţă de 2021, ajungând la un nivel record de circa 8,5 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO