Eveniment

Ministerul Economiei plusează: pe lângă o bancă pentru IMM-uri, anunţă şi un fond de microgranturi tot pentru întreprinderile mici şi mijlocii

Anca Laura Ionescu, secretar de stat în Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri

Anca Laura Ionescu, secretar de stat în Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri

Autor: Carol Dan

23.10.2015, 00:03 404
Ministerul Economiei are în plan să înfiinţeze un fond de microgranturi destinat finanţării IMM-urilor, din sectoare economice precum turism, textile sau mobilă.

Acest fond ar urma să se adreseze unui număr de 20.000 de IMM-uri. a declarat Anca Laura Ionescu, secretar de stat în Ministerul Energiei, Întreprinderile Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri într-o conferinţă a Confindustria. „Deocamdată este doar o idee. Dacă ne-am apuca de muncă acum, acest fond ar putea prinde viaţă în patru luni. Eu ţin să ajutăm acele firme care pot aduce valoare adăugată“, a declarat Ionescu pentru ZF.

În scenariul imaginat de Ministerul Energiei, fondul de microgranturi ar avea un buget iniţial de 35 mil. euro, bani atraşi din fonduri europene din axa de antreprenoriat. Ionescu a adăugat că statul român îşi doreşte o alternativă la finanţarea bancară, deoarece a observat că „băncile sunt destul de reticente în a credita IMM-urile“. Întreprinderile mici şi mijlocii, IMM-urile, deţin în prezent 85% din soldul creditelor corporate acordate de instituţiile financiare nebancare (IFN). Potrivit datelor Băncii Naţionale a României (BNR), din stocul de finanţări de 16,2 mld. lei (echivalentul a 3,7 mld. euro) la finele lunii iunie, IMM-urilor le revin o parte de aproape 14 mld. lei.

Ionescu a reluat şi ideea creării, până la sfârşitul acestui an, a unei bănci de dezvoltare dedicată tot IMM-urilor, susţinând că „dorinţa“ Ministerului Economiei este ca din ianuaria anul viitor o serie de taxe şi impozite să fie eliminate“. „Ar fi bine ca pe lângă măsurile luate deja, să avem până la finele acestui o bancă de dezvoltare care să ajute IMM cu costuri de creditare mai reduse. Ne dorim ca unele măsuri din Codul fiscal să fie devansate, anume impozitarea dividendelor, care se pare că va intra în vigoare în 1 ianuarie 2016, şi eliminarea taxei pe stâlp“, a spus Ionescu.

Un sondaj al BNR în rândul a peste 10.000 de IMM-uri a relevat că din cauza dobânzilor prea mari peste 60% dintre firme nu contractează credite bancare. Potrivit lui Ionescu, 64% dinntre firme nu sunt interesate de credite în lei, în timp ce 68% dintre ele nu vor să audă de împrumuturi în euro „indiferent de cost“. La sfârşitul anului 2013 în România erau active 470.000 de IMM-uri, iar până în 2020 numărul acestora ar urma să ajungă, conform intenţiilor Ministerului Energiei, la 670.000.

În septembrie, Ionescu afirma că această bancă de dezvoltare ar trebui înfiinţată până la sfârşitul anului şi să acorde credite cu dobânzi mici. Secretarul de stat în Ministerul Finan­ţelor Publice Enache Jiru a anunţat în luna mai că instituţia urma să lanseze până la finele acelei luni proiectul de lege pentru transformarea EximBank în bancă de dezvoltare.