Eveniment

Ministerul Finanţelor „dă lecţii“ gratis firmelor despre sistemul TVA la încasare ce va fi aplicat din 2013

Ministerul Finanţelor „dă lecţii“ gratis firmelor despre sistemul TVA la încasare ce va fi aplicat din 2013

Foto Shutterstock

Autor: Claudia Medrega

20.11.2012, 00:07 1785

Un număr de aproximativ 250 de contabili de la firmele mici şi mijlocii interesate de apli­carea sistemului TVA la încasare vor avea posi­bilitatea să participe în 27 noiembrie şi 4 de­cembrie la şedinţele de instruire gratuită asi­gurate de specialiştii din Ministerul Finanţelor.

Începând cu 1 ianuarie 2013, în România va fi aplicat sistemul de plată a TVA la încasarea facturilor, şi nu la emitere, împreună cu sistemul de TVA actual. Acest sistem va viza firmele care au sediul în România şi cifra de afaceri de sub 2,25 mil. lei (500.000 euro).

"Având în vedere caracterul de noutate al acestor prevederi, s-a considerat necesar să fie luate măsuri suplimentare pentru a aduce la cunoştinţa contribuabililor modul de aplicare a sistemului TVA la încasare. Specialişti din cadrul Ministerului Finanţelor Publice vor asigura instruirea contribuabililor la sala Amfiteatru din cadrul Institutului Naţional de Statistică în zilele de 27 noiembrie şi 4 decembrie, în intervalul orar 10:00-13:00", potrivit informaţiilor transmise de Ministerul Finanţelor.

Persoanele vizate sunt toţi contribuabilii interesaţi de aplicarea sistemului TVA la încasare, zilele de înscriere fiind 23 şi 30 no­iembrie.

Acţiuni similare de instruire a contribuabililor vor avea loc în toate judeţele ţării, urmând să fie organizate de către Direcţiile finanţelor publice judeţene în municipiile reşedinţă de judeţ.

Guvernul a aprobat la finalul lunii august, prin ordonanţă, introducerea sistemului TVA la încasare, care presupune colectarea taxei la momentul încasării contravalorii livrărilor sau prestărilor efectuate, dar nu mai târziu de 90 de zile de la data emiterii facturii.

Consultanţii fiscali au arătat că proiectul de norme pentru aplicarea recentelor modificări la Codul fiscal, prin care se încearcă şi explicarea noului sistem de plată a TVA la încasarea facturii, conţine unele prevdederi ambigue care trebuie lămurite şi include chiar completări şi contradicţii faţă de ordonanţa pe care încearcă să o clarifice.

Ministerul Finanţelor a elaborat un Ghid privind aplicarea sistemului TVA la încasarea facturilor care reuneşte toate prevederile legale din Codul Fiscal, din normele metodologice de aplicare a Codului Fiscal, precum şi din normele procedurale, necesare în cazul operaţiunilor care intră sub incidenţa sistemului TVA la încasare. Ghidul mai cuprinde explicaţii, comentarii, exemplificări, în situaţia în care înţelegerea textelor legale este mai dificilă sau necesită coroborări între diferite articole din cod şi din norme, informează Ministerul Finanţelor.



Cum se aplică sistemul plăţii TVA la încasare

  • Se aplică în cazul firmelor cu cifra de afaceri de sub 2,25 mil. lei (echivalentul a 500.000 de euro).
  • Baza de referinţă este cifra de afaceri realizată în perioada 1 octombrie 2011 - 30 septembrie 2012.

  • Firmele care aplică sistemul TVA la încasare începând cu data de 1 ianuarie 2013 a trebuit să depună la Fisc, până la 25 octombrie 2012 inclusiv, o notificare din care să rezulte că cifra de afaceri realizată în perioada 1 octombrie 2011 - 30 septembrie 2012 nu depăşeşte plafonul de 2,25 mil. lei.

  • Companiile care depăşesc în cursul anului plafonul de 2,25 mil. lei trebuie să depună la organele fiscale competente, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare perioadei fiscale în care a depăşit plafonul, o notificare din care să rezulte cifra de afaceri realizată.

  • Sistemul TVA la încasare se aplică numai operaţiunilor din ţară pentru care locul livrării bunurilor sau prestării serviciilor se consideră a fi în România.

  • În cazul operaţiunilor supuse sistemului TVA la încasare, cota aplicabilă este cea în vigoare la data la care intervine faptul generator, cu excepţia situaţiilor în care este emisă o factură sau este încasat un avans înainte de data livrării/prestării - în acest caz se aplică cota în vigoare la data la care a fost emisă factura sau la data la care a fost încasat avansul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO