Eveniment

Plata TVA la încasarea facturii: cât de benefică este în realitate pentru companii?

Plata TVA la încasarea facturii: cât de benefică este în realitate pentru companii?
24.10.2012, 00:07 1344

În a doua ediţie a ZF LIVE, invitatul prin­cipal a fost ieri Emilian Duca (foto centru), consultant fiscal, doc­tor în econo­mie şi director general al com­paniei Tax & Business Solutions, care a trecut în revistă "dezavantajele" intro­ducerii de la 1 ia-nuarie 2013 a măsurii plăţii TVA la încasarea facturii pentru firmele cu o cifră de afaceri sub 500.000 de euro.

Companiile cu afaceri de sub 500.000 de euro şi care ar urma să intre sub in­ci­den­ţa măsurii plăţii TVA la încasarea fac­turii trebuie să depună până mâine 25 oc­tombrie la or­ganele fis­cale o noti­ficate precum că în perioada 1 ianuarie - 30 sep­tembrie au avut o cifră de afaceri de sub 2,25 mil. lei (500.000 de euro). Deşi iniţial a apărut temerea că vor exista amenzi pen­tru cei care nu de­pun aceste notifi­cări, Mi­nis­terul Finan­ţelor a revenit: nu vor exista penalităţi, iar respectivele companii vor fi înregistrate din ofi­ciu în re­gistrul ce­lor care plă­tesc TVA la încasarea facturii.

Principala obiecţie a lui Duca faţă de aceas­tă măsură vizează caracterul obligatoriu, com­paniile neputând să opteze cum se întâmplă în alte state care folosesc acest sistem.

Evaluările expertului:

  • Companiile cu cifre de afaceri de sub 100.000 de euro nu sunt atinse, de vreme ce plătesc TVA trimestrial, deci beneficiază deja de acel respiro de 90 de zile pe care îl acordă măsura plăţii TVA la încasarea facturii (după ce trec 90 de zile de la emiterea facturii TVA trebuie plătită chiar dacă factura nu este încasată.).

  • Măsura este destinată întăririi disciplinei financiare şi fraudei carusel (tranzacţiile intracomunitare în care sunt interpuse firme-fantomă). Dar primul care nu-şi plăteşte datoriile la timp este chiar statul.

  • Poate apărea un efect pervers: companiile mari s-ar putea să nu dorească să-şi schimbe softul şi să înceapă să lucreze doar cu companii mari care nu intră în mecanismul plăţii TVA la încasare, eliminând din contracte firmele care participă la sistem.

  • Timpul până la intrarea în vigoare a măsurii, una foarte complexă, este prea scurt, iar noul software este scump.

  • Companiile care fac evaziune nu sunt atinse pentru că nu lucrează oricum cu facturi. (Ziarul Financiar)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO