Eveniment

Ministrul agriculturii are dreptate: viermi depistaţi în peste 23 de tone de peşte congelat din import

Ministrul agriculturii are dreptate: viermi depistaţi...

Autor: Roana Rotaru

13.05.2016, 00:00 121

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Ilfov a depistat viermi în 23 de tone de peşte „merluciu congelat” importat din Spania, confirmând astfel spusele ministrului agriculturii Achim Irimescu, care, într-un interviu pentru ZF, avertiza că România importă peşte congelat infestat pentru că nimeni nu face controale temeinice la produsele de import. Din cele 23 de tone de peşte infestat, doar 3,8 tone au fost deocamdată scoase de la comercializare.

„Transportul cu acest tip de produs era alcătuit din 6 loturi, în cantitate totală de 23.060 kg. În urma efectuării examenului parazitologic, la probele prelevate din patru loturi au fost depistate larvele nematodului Anisakis în viscere, iar în probele din alte două loturi a fost decelată prezenţa larvelor parazitului atât în viscere, cât şi în musculatura dorsală şi cea abdominală“, se precizează într-un comunicat de presă al ANSVSA. În urmă cu o lună ministrul agriculturii Achim Irimescu spusese într-un interviu pentru ZF că în toată Europa peştele oceanic se eviscerează şi se scoate viermele Anisakis, care, în timp, migrează în carnea peştelui, infestând-o.

Irimescu a avertizat de prezenţa viermilor Anisakis în peştele congelat provenit din import, explicând că la peştele importat pe piaţa locală acest lucru nu se întâmplă pentru că România este “o piaţă de mâna a zecea”, în care ajung produse din import la limita valabilităţii pentru că clienţii se orientează după cel mai mic preţ. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO