Eveniment

Ministrul de finanţe Marcel Boloş este la Bruxelles să discute problema deficitului bugetar. Totul se învârte în jurul creşterii de TVA, de la 19% la 21%, pentru că celelalte majorări de taxe aduc prea puţini bani

Ministrul de finanţe Marcel Boloş este la Bruxelles să...

Autor: Răzvan Botea

30.08.2023, 18:07 491

Ministrul de finanţe Marcel Boloş este săptămâna aceasta la Bruxelles, pentru a discuta despre redresarea deficitului bugetar, după derapajul din ultimele luni. Discuţiile s-ar învârti mai mult în jurul creşterii cotei standard de TVA, pentru că celelalte măsuri fiscale, care şi acum sunt ţinute la sertar de către coaliţia PSD-PNL, nu ar fi îndeajuns pentru reducerea semnificativă a deficitului bugetar.

Despre creşterea cotei standard de TVA cu două puncte procentuale, de la 19% la 21%, se vorbeşte însă de mai mult timp în  coaliţia de guvernare. Creşterea de TVA aduce cel mai repede bani în plus la buget, iar guvernul va trebui să închidă şi 2023 cu un deficit bugetar mai redus, înainte să se uite la 2024.

Marcel Ciolacu a anunţat în premieră la Aleph News că guvernul pe care îl conduce va negocia cu Bruxellesul creşterea ţintei de deficit bugetar asumată de guvern în cadrul procedurii de deficit bugetar excesiv. În acest moment, ţinta este de 4,4% din PIB deficit bugetar în 2023 şi 3% în 2023.

Chiar şi reducerea la 5- 5,5% din PIB, dacă va fi agreată cu Comisia Europeană, cere un efort mai ales pe partea de creştere a veniturilor. Ciolacu a spus că vor creşte anumite taxe sau că vor fi eliminate nişe fiscale, dar nimeni nu a spus concret care vor fi măsurile clare care vor duce la scăderea deficitului bugetar în acest an.

Majorarea de TVA este una dintre cele mai la îndemână creşteri de taxe pentru a aduce bani rapid la buget. În 2010, guvernul Emil Boc creştea cota standard de TVA de la 19% la 24%, o mişcare-şoc care a dus automat preţurile în sus. Pe moment, a funcţionat, pentru că încasările statului din TVA au crescut, dar mai apoi încasările au început să stagneze.

În acest moment, din punctul de vedere al măsurilor pentru creşterea veniturilor, adică majorări de taxe sau taxe noi, nimic nu este cert, pentru că nimeni nu şi-a asumat oficial vreo măsură. Cu toate acestea, liderii coaliţiei de guvernare au spus că vor fi modificări fiscale.

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO