Eveniment

Ministrul finanţelor îi anunţă pe investitori că vrea să vândă 5% din CEC pe bursă

Ministrul finanţelor îi anunţă pe investitori  că vrea să vândă 5% din CEC pe bursă
26.08.2010, 23:52 23

Ministerul Finanţelor, care controlează CEC Bank, intenţioneazăsă vândă pe Bursa de Valori un pachet de circa 5% din acţiunilebăncii de stat la începutul anului viitor, a declarat ministrulSebastian Vlădescu într-un interviu acordat agenţieiBloomberg.
El a reluat astfel planul anunţat în luna iulie, când vorbeainclusiv despre posibilitatea vânzării pe bursă a unui pachetminoritar din Loteria Română, pe care o controlează tot Finanţele,pentru a atrage atenţia fluxurilor de capital străine.
De această dată el îşi anunţă intenţia pe un canal media urmăritdirect de investitori inter­naţionali. Vlădescu spune însă că nuvrea să se suprapună cu planurile Ministerului Economiei de a vindepână la sfârşitul acestui an pachete minoritare din Petrom,Transgaz şi Transelectrica. "Putem discuta despre listarea CEC Bankanul viitor, poate începând cu un pachet minoritar de circa5%."
În precedentul mandat de ministru al lui Vlădescu privatizarea CECa ajuns în vara lui 2006 până în etapa ofertelor finale depuse deNational Bank of Greece şi OTP, după care procesul a fost suspendatbrusc, autorităţile considerând nesatisfă­că­toare ofertelepotenţialilor cumpă­ră­tori.
Ministrul finanţelor a fost întrebat şi despre noile planuri aleRomâniei în privinţa adoptării euro, după ce guvernatorul BNR MugurIsărescu a afirmat recent că data de 1 ianuarie 2015 ar trebuirediscutată pentru a avea o ţintă credibilă. "Nu comentez", arăspuns Vlădescu.
De altfel, Ministerul Finanţelor a justificat amânarea elaborăriistrategiei fiscale pe termen mediu, cerută de noua lege aresponsabilităţii fiscalev, tocmai prin absenţa unei deciziipolitice privind orizontul de adoptare a monedei unice europene,care ar influenţa major previziunile şi planurile de reducereanuală a deficitului bugetar pentru încadrarea în criteriilecerute.
Cât priveşte revenirea României pe pieţele financiareinterna­ţio­nale, Vlădescu a confirmat intenţia de a deschide noulprogram de medium term notes în perioada noiembrie-decembrie. El aprecizat că titlurile vor avea o maturitate de cel puţin cinci ani,în funcţie de condiţiile de la momentul emisiunii. De asemenea, areafirmat că Finanţele nu-şi doresc să plătească dobânzi mai maride 7% pe an la titlurile de stat în lei, nici măcar spre sfârşitulacestui an, aşa cum anticipează constant analiştii unorbănci.
Pe lângă interviul acordat agenţiei Bloomberg, Vlădescu a avut oapariţie de trei minute în direct de la Ministerul Finanţelorîntr-o emisiune matinală a Bloomberg TV.
Aceasta ar putea fi plasată în contextul eforturilor de ameliorarea imaginii externe pe care România trebuie să le facă înaintealansării programului de finanţare de 7 miliarde de euro, inclusivsub forma unui roadshow pentru investitori în mari centrefinanciare.
Eforturile ar putea fi susţinute de Erste Group şi SociétéGénérale, cele două bănci mandatate de Ministerul Finanţelor să seocupe de plasarea titlurilor pe pieţele externe şi care au avut dela izbucnirea crizei şi mai multe acţiuni pe cont propriu desusţinere a imaginii României, în condiţiile în care deţin primeledouă bănci de pe piaţa locală - BCR, respectiv BRD, iar evoluţiaeconomiei şi percepţia externă le afectează direct.
Vlădescu a fost invitat luna viitoare la o conferinţă la Viena petema noului model de creştere economică pe care ar trebui să-ladopte ţările din regiune şi noul model de business al industrieibancare. De asemenea, a fost invitat în noiembrie la o conferinţăfinanciară la Londra.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO