Eveniment

Ministrul Internelor Gabriel Berca a dispus controale de urgenţă la poliţiile de frontieră Giurgiu şi Borş

Ministrul Internelor Gabriel Berca a dispus controale de urgenţă la poliţiile de frontieră Giurgiu şi Borş

Autor: Aurelia Alexa

27.02.2012, 13:56 202

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Gabriel Berca, a dispus efectuarea, în regim de urgenţă, a unor controale la nivelul sectoarelor poliţiei de frontieră Giurgiu şi Borş, pentru verificarea modului în care au fost gestionate activităţile în punctele de trecere a frontierei.

Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) arată, luni, într-un comunicat de presă, că din ordinul ministrului Gabriel Berca, şeful Poliţiei de Frontieră, Ioan Buda, a dispus Serviciului Control din cadrul IGPF efectuarea, în regim de urgenţă, a unor controale la nivelul sectoarelor poliţiilor de frontieră Giurgiu şi Borş.

"Măsura a fost dispusă pentru a se verifica modalitatea de gestionare a acţiunilor de verificare a transporturilor de mărfuri prin PTF Giurgiu şi PTF Borş, declanşate pentru combaterea contrabandei şi a evaziunii fiscale", a precizat MAI în comunicatul citat.

De asemenea, Serviciul Control din cadrul IGPF va analiza modul în care conducerile celor două Sectoare ale Poliţiei de Frontieră au coordonat resursele umane şi logistice, în vederea aplicării măsurilor necesare pentru evitarea aglomerărilor şi pentru fluidizarea traficului, precum şi modalitatea de îndeplinire a atribuţiilor specifice de către toţi lucrătorii din cadrul sectoarelor poliţiilor de frontieră.

Săptămâna trecută, sute de tiruri au aşteptat mai multe ore să intre la control în Vama Giurgiu, la punctul de frontieră către Ruse, Bulgaria, coloana de maşini întinzându-se pe distanţe de până la 30 de kilometri.

Şoferii s-au plâng că transportă mărfuri perisabile, iar odată trecuţi în Bulgaria, autorităţile din ţară vecină aplică sancţiuni pentru nerespectarea diagramei şi a timpilor de odihnă.

"Avem sute de TIR-uri blocate din cauza măsurilor luate de autorităţi în vederea combaterii evaziunii fiscale. Şoferii sunt blocaţi şi este inadmisibil ca, după o perioadă în care nu am putut să ne desfăşurăm activitatea din cauza ninsorii şi a viscolului, dar şi a excesului de zel al autorităţilor care au blocat şosele pe care nu a nins, acum să plătim pentru întârzierile provocate de controalele din vamă. Demersul vameşilor vizează evaziunea fiscală, dar e vorba de exces de zel. Timpul de aşteptare este foarte mare, iar controlul înseamnă pierderi importante pentru transportatori", a declarat preşedintele Federaţiei Operatorilor de Transport Rutier, Augustin Hagiu.

Poliţia de Frontieră Română preciza că acţiunile de verificare amănunţită se realizează în baza analizelor de risc, în vederea combaterii contrabandei şi a evaziunii fiscale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO