Eveniment

Ministrul român al finanţelor: Acordul cu FMI şi CE continuă! Comisia Europeană: Acordul a deraiat!


Ministrul finanţelor Eugen Teodorovici: Astăzi (ieri – n.red.), am participat la reuniunea Consiliului pentru Afaceri Economice şi Financiare (ECOFIN), organizată la Bruxelles. Principala concluzie a întrevederilor de astăzi: acordul României cu FMI şi CE continuă!

Ministrul finanţelor Eugen Teodorovici: Astăzi (ieri – n.red.), am participat la reuniunea Consiliului pentru Afaceri Economice şi Financiare (ECOFIN), organizată la Bruxelles. Principala concluzie a întrevederilor de astăzi: acordul României cu FMI şi CE continuă!

Autor: Iulian Anghel

15.07.2015, 00:04 659

Ministrul finanţelor Eugen Teodorovici a anunţat ieri pe pagina sa de Facebook, la finalul reuniunii Ecofin la care a participat, că acordul cu FMI şi Comisia Europeană continuă.

Însă vicepreşedintele Comisiei Europene Valdis Dombrovskis a susţinut ieri într-o conferinţă de presă că acordul în vigoare este „deraiat“.

Potrivit unei informări postate pe pagina oficială a vicepre­şe­dintelui Comisiei, executivul european este îngrijorat de dezechilibrul balanţei de plăţi a României, cu trimitere directă la reducereea TVA de la 24% la 19% cuprinsă în proiectul de Cod fiscal ajuns acum la promulgare la preşedintele Klaus Iohannis.

„Este foarte important că România continuă să pună în aplicare reformele necesare şi ca ţara să asigure politici fiscale solide“, spune vicepreşedintele Comisiei.

Acordului de tip preventiv semnat de România cu instituţiile financiare internaţionale (FMI, Comisia Europeană) în 2013 expiră în septembrie, iar Comisia spune că din cauza politicilor fiscale ale guvernului nu pot fi făcuţi paşi spre încheierea lui cu succes. Însă, spune Dombrovskis, Comisia îndeamnă România să continue reformele structurale în timpul rămas până la finalizarea programului.

O misiune a Fondului şi a Comisiei a fost la Bucureşti în urmă cu o lună pentru a examina stadiul derulării programului, dar nu s-a ajuns la nicio concluzie cu partea română.

Un raport al rezultatului misiunii a fost ieri prezentat în cadrul reuniunii Ecofin, prilej cu care Dombrovskis a exprimat temerile Comisiei privind efectul reducerii TVA asupra deficitului bugetar. Acordul nu este, prin urmare, încheiat înainte de termen, dar nu se ştie cum va fi finalizat.

Însă ministrul român al finanţelor a anunţat ieri: „Astăzi (ieri – n.red.), am participat la reuniunea Consiliului pentru Afaceri Economice şi Financiare (ECOFIN), organizată la Bruxelles. Principala concluzie a întrevederilor de astăzi: acordul României cu FMI şi CE continuă!“

Noul Cod fiscal ce conţine măsura reducerii TVA de la 24% la 19% de la 1 ianuarie 2016 se află acum la promulgare. Însă, în preajma expirării timpului legal de 20 de zile pe care preşeditele îl are la dispoziţie pentru a promulga o lege, Klaus Iohannis nu a spus dacă promulgă proiectul sau îl retrimite Parlamentului.

Comisia Europeană crede că reducerile de taxe cuprinse în Codul fiscal vor împinge deficitul bugetar dincolo de limita admisă de 3% din PIB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO