Eveniment

Minus de 45% la cheltuielile statului cu proiectele UE

Foto Shutterstock

Autor: Iulian Anghel

30.04.2013, 20:27 425

Primele 3 luni ale anului nu oferă motive de optimism nici pentru investiţiile statului, nici pentru sumele primite şi cheltuite de la UE.

Presuspendarea fondurilor pe majoritatea programelor structurale, în ultima parte a anului trecut, şi-a pus amprenta asupra sumelor intrate în bugetul de stat de la UE în contul plăţilor efectuate şi al prefinanţărilor – doar 1 mld. lei, în scădere cu 33,8% faţă de anul trecut (când în primele 3 luni au ajuns la buget 1,6 mld. lei), an considerat un fiasco în atragerea fon­durilor nerambursabile.

Situaţia este cu atât mai preocupantă, cu cât anul acesta în procesul dezangajării automate de fonduri UE (nu cheltuieşti banii într-un timp convenit, nu-i mai primeşti) au intrat 6,5 mld. euro, în vreme ce anul trecut au fost pierduţi în cadrul acestui mecanism 117 mil. euro.

În primele trei luni ale anului, potrivit datelor Ministerului Fondurilor Europene, au intrat în România 303 mil. euro, mai mult cu peste 50% decât în perioada similară a anului trecut (suma a crescut spre 380 mil. euro cu ram­bursările din aprilie).

Dar datele Ministerului Finanţelor arată că, în bugetul consolidat, din prefinanţări şi rambursări au intrat, în T1, 1,06 mld. lei (227 mil. euro). Or, teoretic, ar fi trebuit să intre peste 600 mil. euro pe trimestru pentru că în bugetul de stat au fost prevăzute, în 2013, 2,5 mld. euro pentru susţinerea proiectelor UE, sume ce trebuie aco­perite din aceste intrări, altminteri se vor transforma în deficit bugetar.

Diferenţa de la peste 300 mil. euro intrate în ţară şi cele 227 mil. euro ajunse în conturile statului a mers spre pro­iectele private. Pe programele operaţionale însă 75% din fondurile de 20 mld. euro alo­cate României între 2007-2013 merg spre pro­iecte derulate de instituţii ale statului – mediu, dru­muri, asistenţă tehnică.

În privinţa cheltuielilor aferente programelor cu finanţare europeană situaţia este în aceeaşi linie cu o acţiune vizibilă de reducere a investiţiilor din primele luni ale anului. Dacă chel­tuielile de capital (investi­ţiile statului) au scăzut cu 7,5%, cheltuielile pentru proiecte finanţate din fon­duri ex­terne neram­bursabile au scă­zut cu 45,3%, de la 3,4 mld. lei în T1 2012 la 1,9 mld. lei în T1 2013.

Faptul că unele proiecte majore precum Transpor­turile sau POR au fost presuspendate poate fi o explicaţie pentru această cădere, dar perspectivele nu sunt bune întrucât vorbim despre un prim trimestru mediocru, într-un an în care tot ce nu absoarbe România până la suma de 6,5 mld. euro este pierdut în cadrul procedurii de dezangajare automată a fondurilor UE.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO