Eveniment

Miza creşterilor de taxe pentru microîntreprinderi: 6,6 mld. lei în plus la bugetul de stat. Liviu Sav, FCCA, cofondator Bridge-to-Information: „IMM-urile afectate de această măsură au peste 700.000 de angajaţi din cei 4 milioane câţi lucrează în mediu privat”

Miza creşterilor de taxe pentru microîntreprinderi: 6,6...

Autor: Răzvan Botea

18.09.2023, 08:00 4109

Liviu Sav, FCCA şi  cofondator al platformei Bridge-to-Information, a  făcut un calcul legat de impactul creşterii taxării microîntre­prinderilor, aşa cum a fost prezentată de oficialităţi, însă fără studiu de impact sau o prognoză de resurse suplimentare pentru bugetul de stat.

„Am încercat să estimăm ce impozite supli­mentare ar putea obţine statul român, plecând de la situaţiile financiare depuse de companiile româneşti pentru anul 2022. Valoarea care a rezultat din calcule este ameţitoare: 6,6 miliarde lei”, a calculat Sav.

Practic, statul român speră să încaseze anul viitor 8,3 miliarde lei de la microîntreprinderile cu cifra de afaceri cuprinsă între 300.000 şi 2,5 milioane lei, în loc de mai puţin de 1,7 miliarde lei cât a încasat în 2022, adică cu peste 6,6 miliarde lei suplimentar.

Scenarile pe care se bazează calculele sunt că microîntreprinderile cu cifra de afaceri în intervalul 300.000 lei - 2,5 milioane lei vor plăti impozit pe cifra de afaceri de 3% dacă au rata profitului net mai mică de 30%, respectiv impozit pe profit de 16% dacă rata profitului net este mai mare de 30%. În acest moment, microîntreprinderile plătesc impozit pe cifra de afaceri de 1%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Urmează ZF Bankers Summit'24