Eveniment

Modificările fiscale prin ochii consultanţilor fiscali: pachetul de măsuri tratează un simptom acut, nu şi cauza bolii. Creşterea ratei de impozitare scade atractivitatea în faţa investitorilor străini

Autor: Ramona Cornea

28.10.2023, 09:40 4720

„Cu ratele acestea efective de impozitare de 20% - 30% aş zice că nu o să mai fim competitivi, şi mai ales pentru anumite industrii, precum industria prelucrătoare, industria auto” „Sunt aproximativ 1.000 de companii care ar avea cifra de afaceri mai mult de 50 de milioane de euro. Din acest top 1.000, ar fi afectate 70% din companii, adică pentru ele pragul minim ar fi mai mult decât impozitul pe profitul curent” Cele mai afectate vor fi companiile din tehnologie şi telecomunicaţii, pentru care impozitul total urcă la 31%, industria auto, unde urcă la 30%, retail, 29%, domeniul farmaceutic, la 29%, şi industria prelucrătoare, la 28% Impozitul pe cifra de afaceri ar aduce în plus la bugetul de stat 6,5 miliarde de lei pe an.

Pachetul de măsuri fiscale cuprinse în legea pe care guvernul şi-a asumat răspunderea nu tratează cauza problemelor din economie, cred consultanţii fiscali de la Deloitte România. În plus, ei cred că o creştere a ratei de impozitare precum cea care vine cu acest pachet de măsuri fiscale poate scădea atractivitatea României în faţa investitorilor străini.

Aşadar, ei cred că impactul măsurilor fiscale va fi unul semnificativ, în special pentru entităţile care urmează să fie impozitate pe cifra de afaceri, în cazul cărora rata efectivă de impozitare va creşte considerabil, la 20%-30%, după intrarea în vigoare a noilor reglementări.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO