Eveniment

Napoleon Pop, unul dintre directorii Institutului de Economie Mondială, pepiniera de cadre pentru cei care au luat puterea în `90, a murit la 78 de ani. El a fost secretar de stat în primul Guvern, ministru consilier la Washington, deputat PNL şi zece ani membru în CA al BNR

Napoleon Pop, unul dintre directorii Institutului de...

Autor: Cristian Hostiuc

04.09.2023, 19:57 675

Napoleon Pop, unul dintre vechii deputaţi PNL, a încetat din viaţă luni la vârsta de 78 de ani. El a avut o carieră spectaculoasă.

Înainte de 1989 a lucrat la Institutul de Economie Mondială, ajungând chiar director ştiintific şi director al Centrului de Informare Economică în 1989, anul căderii regimului comunist.

Institutul de Economie Mondială, care este la Universitate, a fost pe pepiniera de cadre pentru cei care au preluat puterea în 1989.

Principalul exponent al celebrului institut, care avea legături cu lumea ştinţifică occidentală încă de pe vremea lui Ceauşescu este Mugur Isărescu, de 33 de ani guvernator al BNR.

După `90, Napoleon Pop a fost secretar de stat în Guvernul Roman, şeful departamentului de Comerţ Exterior, după care în Guvernul Văcăroiu a fost şeful departamentului de Integrare Europeană.

În perioada 1996-1998 a fost ministru consilier la Ambasada României la Washington, după care a fost director de programe la World Trade Center Bucureşti.

În ianuarie 2001, intră deputat în Parlamentul României, din partea PNL.

În octombrie 2004, devine membru în Consiliul de Administraţie al BNR, unde a stat timp de 10 ani.

Napoleon Pop a fost unul dintre cei mai cunoscuţi economişti în anii perioadei de tranziţie, fiind parte a unui grup care într-un fel sau altul a avut o anumită influenţă în privinţa politicilor economice pe care le-a adoptat România.

Napoleon Pop s-a născut în 1945, a absolvit Facultatea de Comerţ Exterior de la ASE în 1967, în 1971 este trimis la cursuri în Italia, iar în 1976, timp de 6 luni, este trimis la cursuri în Marketing şi Management Internaţional la Tufts University Medford din SUA.

De-a lungul aniilor a publicat mai multe cărţi legate de integrarea europeană a României, intrarea în NATO sau relaţiile cu SUA.

Aici regăsiţi CV-ul lui Napoleon Pop.

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO