Eveniment

Noul Trocadero? Cum au ajuns în funcţii înalte membrii Grupului GEA înfiinţat de Daniel Dăianu în 2004

Autor: Adelina Mihai

16.08.2021, 08:00 2127

♦ Un premier, un europarlamentar şi un reprezentant al României la Fondul Monetar Internaţional sunt funcţiile obţinute de analiştii economici care au făcut parte în trecut din Grupul de Economie Aplicată (GEA), o organizaţie care îl are printre fondatori pe economistul Daniel Dăianu, fost membru în consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României şi preşedinte al Consiliului Fiscal, la momentul de faţă. A fost GEA versiunea mai nouă a celebrului Club de la Trocadero din Piaţa Universităţii, unde se adunau la dezbateri economiştii de la Institutul de Economie Mondială (printre care şi guvernatorul BNR Mugur Isărescu) înainte de ‘89?

„GEA este o organizaţie nonguvernamentală independentă şi apo­litică fondată în 2004. GEA doreşte să contribuie la dezvoltarea economică din perioada de tranziţie pe care o traversează România prin agregarea experienţei unor tineri, dar deja profesionişti economişti. GEA este o organizaţie nonguvernamentală tânără şi ambiţioasă, care valorifică potenţialul şi experienţa acumulată de noua generaţie de economişti români, mai ales a celor care au studiat în străinătate la universităţi de prestigiu“, potrivit datelor publicate pe site-ul organizaţiei în anul 2005.

Membri fondatori ai GEA au fost nouă tineri economişti „plus Societatea Română de Economie- SOREC“, o asociaţie fondată în 1992, al cărei preşedinte era Daniel Dăianu.

În lista celor nouă economişti fondatori ai GEA apar: Dragoş Pîslaru (actual europarlamentar), Liviu Voinea (actualul reprezentant al României la FMI), Valentin Cojanu, Cătălin Păuna (economist la Banca Mondială), Bianca Păuna, Laurian Lungu (macro­economist, cofondator al Consilium Policy Advisors Group), Irina Bălteanu, Amalia Fugaru şi Ella Kallai (economist-şef, Alpha Bank). În categoria cercetătorilor asociaţi erau menţionaţi actualul premier Florin Cîţu şi Raluca Mitrea.

Premierul Florin Cîţu, euro­parlamentarul Dragoş Pîslaru şi Liviu Voinea, actualul reprezentant al României la FMI, alături de Daniel Dăianu sunt cei mai cunoscuţi membri ai GEA, ei ajungând în atenţia publică prin frecventele apariţii în media. Împreună, au „predat“ capitalismul liberal în afara structurilor liberale de partid şi  au predat mai degrabă liberalismul „antreprenorial“.

În anii ‘80, în „clubul“ de la Trocadero, celebrul restaurant de la Piaţa Universităţii, se adunau cei care lucrau la Institutul de Economie Mondială cu Adrian Severin, Eugen Dijmărescu, Petre Roman, Mugur Isărescu etc.

În cazul GEA, pe lângă ONG-ul fondat în 2004, a apărut în 2006 compania GEA Consulting & Strategy, o firmă privată de consultanţă care a avut de-a lungul anilor contracte cu consilii locale şi judeţene sau cu primării, contracte de consultanţă care constau în redactarea unor analize de zeci sau sute de pagini plătite cu mii sau zeci de mii de euro.

În plus, GEA organiza conferinţe în care se discuta despre strategiile de dezvoltare economică a respectivelor regiuni. Totuşi, nu se cunoaşte dacă vreuna dintre strategiile GEA prezentate la acea vreme s-a pus în practică.

Gea Consulting & Strategy a fost vândută în 2017 către grupul internaţional de consultanţă estoniană Civitta. În 2017, compania a încheiat cu o cifră de afaceri de 2,2 milioane de lei şi 28 de angajaţi. În 2020, Civitta, organizaţia care a preluat Gea Consulting & Strategy, a avut o cifră de afaceri de 5,1 milioane de lei şi 49 de angajaţi. Compania a avut, de-a lungul timpului, 58 de contracte de achiziţii publice, potrivit informaţiilor oficiale disponibile.

 

 

 

 

adelina.mihai@zf.ro

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO