Eveniment

O fabrica a Kronospan ne poate duce la Curtea Europeana de Justitie

18.03.2010, 23:07 528

Comisia Europeana a avertizat pentru a doua oara Romania in urmaincalcarii normelor de mediu de catre fabrica de formaldehida aKronospan Sebes. Comisia atentioneaza Romania ca nesanctionareacompaniei poate duce autoritatile locale in fata Curtii Europene deJustitie.

Formaldehida este un produs gazos folosit la fabricarearasinilor, a unor coloranti sau a medicamentelor.

In 2007, Kronospan Sebes, parte a grupului austriac Kronospan siunul dintre principalii jucatori de pe piata prelucrarii lemnului,a construit o fabrica de formaldehida fara autorizatie si inaintede realizarea unei evaluari a impactului asupra mediului,investitia ridicandu-se la circa 10 mil. euro.

Inital, autoritatile romane au emis o decizie de demolare afabricii, insa ulterior decizia a foat anulata de catre ojudecatorie locala. Compania din Sebes a construit astfel ilegal oinstalatie care ar urma sa produca 60.000 de tone de formaldehidape an.

Comisia a notat lipsa unor masuri corespunzatoare in cazulfabricii din Sebes, ceea ce incalca legislatia UE in domeniulimpactului de mediu.

"Simpla existenta a legislatiei nu este niciodata suficienta, eatrebuie sa se aplice si in practica. Romania trebuie sa se asigureca in astfel de cazuri se realizeaza evaluarile impactului de mediusi ca orice hotarari ulterioare sunt respectate", a spus JanezPotocnik, comisarul european pentru mediu.

Primul avertisment scris a fost trimis in octombrie 2009,Romania si-a prezentat observatiile in noiembrie, dar nu a reusitsa elimine indoielile privind incalcarea legislatiei in domeniu.Acest al doilea avertisment al CE este si ultimul demers inainte desesizarea Curtii Europene de Justitie. Daca se va ajunge insituatia in care Curtea nu da o hotarare favorabila statuluimembru, in acest caz Romaniei, acesta din urma va suporta sanctiunifinanciare.

Reprezentantii Kronospan Sebes nu au comentat pe margineahotararii Comisiei Europene si nici nu au oferit detalii inlegatura cu eventualele masuri care ar trebui luate pentru a nu seajunge in fata Curtii Europene de Justitie pana la inchidereaeditiei.

La Sebes, Kronospan produce si PAL (placi aglomerate din lemn),si MDF (medium-density fibreboard), materiale folosite in principalin industria mobilei. Aproximativ jumatate din productia de placi acompaniei din Sebes este pentru export.

Pentru acest an, Kronospan Sebes estimeaza o cifra de afaceri de714 mil. lei (194,1 mil. euro), in crestere cu 20% in lei fata de2009.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO