Eveniment

O singura autoritate in domeniul cadastrului si publicitatii imobiliare

08.06.2004, 00:00 26

Activitatea de cadastru si publicitate imobiliara va fi coordonata de o singura autoritate in domeniu - Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara - care se va afla in subordinea Ministerului Administratiei si Internelor, potrivit unei ordonante de urgenta a guvernului publicata in Monitorul Oficial.
Agentia se infiinteaza prin prin reorganizarea Oficiului National de Cadastru, Geodezie si Cartografie si preia activitatea privind publicitatea imobiliara de la Ministerul Justitiei.
Actul normativ prevede ca, la nivelul fiecarui judet si in municipiul Bucuresti se infiinteaza oficiile de cadastru si publicitate imobiliara ca unitati cu personalitate juridica in subordinea Agentiei Nationale, prin reorganizarea actualelor oficii judetene de cadastru, geodezie si cartografie si al municipiului Bucuresti si a birourilor de carte funciara de pe langa judecatorii.
Agentia va fi condusa de un consiliu de administratie format din 9 membri, dintre care unul va fi directorul general al Agentiei si presedinte al consiliului de administratie. Organizarea, functionare si competentele consiliului de administratie si ale directorului general vor fi stabilite prin regulamentul de functionare care se aproba prin ordin al ministrului administratiei.
Actul normativ mai prevede si infiintarea Centrului National de Geodezie, Cartografie, Fotogrammetrie si Teledetectie ca unitate cu personalitate juridica in subordinea Agentiei Nationale, prin reorganizarea Institutului de Cadastru, Geodezie, Fotogrammetrie si Cartografie.
Publicitatea imobiliara intemeiata pe sistemul de evidenta al cadastrului general are ca obiect inscrierea in cartea funciara a actelor si faptelor juridice referitoare la imobilele din aceleasi teritoriu administrativ si se realizeaza de catre oficiile de cadastru si publicitate imobiliara, pentru imobilele situate in raza de activitate a acestora.
Totodata, prevederile actului normativ stabilesc ca activitatea de publicitate imobiliara din cadrul oficiilor de cadastru si publicitate imobiliara este in responsabilitatea unui registrator asimilat consilierului juridic.
In acelasi timp, in cadrul Agentiei Nationale se va infiinta Directia de Publicitate Imobiliara care va coordona activitatea birourilor de carte funciara din cadrul oficiilor de cadastru si publicitate imobiliara in vederea respectarii legilor si reglementarilor in materie.
Potrivit actului normativ, dreptul de proprietate si celelalte drepturi reale asupra unui imobil se vor inscrie in cartea funciara pe baza actului prin care s-au constituit sau s-au transmis, numai daca acel act s-a incheiat in forma autentica.
Notarul public care a intocmit actul prin care se transmite, se modifica, se constituie sau se stinge un drept imobiliar este obligat sa ceara din oficiu inscrierea in cartea funciara, in ziua intocmirii lui sau cel mai tarziu a doua zi, la biroul de carte funciara in a carui raza de activitate se afla imobilul.
Pana la preluarea lor, birourile de carte funciara si personalul acestora isi vor continua activitatea in cadrul judecatoriilor in acord cu procedurile mentionate in cadrul capitolului II al Legii nr.7/1996 a cadastrului si publicitatii imobiliare, cu modificarile si completarile ulterioare si ale Ordinului ministrului Justitiei nr. 237/C/1997 pentru aprobarea Regulamentului de organizare si functionare a birourilor de carte funciara ale judecatoriilor, cu modificarile ulterioare.
Birourile de carte funciara din cadrul judecatoriilor vor continua sa colecteze taxele si tarifele cu privire la activitatea de publicitate imobiliara pana la data la care vor fi preluate efectiv oficiile de cadastru si publicitate imobiliara.
Legea cadastrului si a publicitatii imobiliare nr.7/1996, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cu cele aduse prin aceasta ordonanta, se va republica in Monitorul Oficial, dupa aprobarea acesteia prin lege, dandu-se articolelor o noua numerotare.
Adoptarea acestei ordonantei este unul dintre angajamentele asumate de autoritati in procesul de aderare la Uniunea Europeana, noul sistem fiind in concordanta cu "Declaratia asupra cadastrului in Europa", adoptata la Congresul de la Granada in 2002, in care se arata ca informatiile din cadastrul fiecarei tari membre a Uniunii vor fi disponibile pentru toti cetatenii Europei, pentru toate institutiile publice si private.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO