Eveniment

Oamenii de afaceri cer disciplinarea fiscalitatii

15.07.2008, 19:17 11

Reprezentantii Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) vor incepe in aceasta saptamana discutii cu partidele parlamentare privind adoptarea unor masuri care sa disciplineze domeniul fiscal, printre propuneri figurand realizarea unei strategii fiscale si a bugetelor multianuale pentru perioada 2009 - 2013.
"Avem nevoie de disciplinarea oricarei masuri care se ia in domeniul fiscalitatii. Vom incepe aceste discutii in aceasta dupa-amiaza (luni - n.r.), initiind astfel o dezbatere asupra fiscalitatii din Romania in perioada urmatoare", a declarat ieri Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei.
Reprezentantii AOAR propun revederea Codului fiscal si a normelor de aplicare, in scopul eliminarii textelor inutile care genereaza confuzii si interpretari. "Daca se compara Codul fiscal cu Codul de procedura fiscala si normele de aplicare vom vedea ca avem texte copiate din una intr-alta, care creeaza confuzii. Am cerut inlocuirea expresiilor de tip "daca este cazul", "se poate", care creeaza neintelegi si abuzuri in faza de control", a aratat Cristian Parvan, secretarul general al AOAR.
Totodata, asociatia sustine mentinerea cotei unice de impozitare la 16% pentru inca o perioada de timp, dupa care nivelul acesteia ar putea fi rediscutat. PSD a inclus in oferta sa electorala reducerea impozitului pe venit la 10% pentru persoanele care au venituri sub media pe economie.
Printre propunerile AOAR, care vor fi discutate cu partidele, se numara publicarea Registrului fiscal care sa contina atat impozitele de natura fiscala, cat si cele parafiscale, informatizarea completa a sistemului fiscal, descentralizarea sistemului de colectare a taxelor si impozitelor, cresterea operativitatii si reducerea coruptiei din sistemul public, precum si reducerea cu 10% a cheltuielilor administratiei centrale si locale prin informatizarea activitatii.
AOAR isi reafirma sustinerea pentru impozitarea profiturilor exceptionale obtinute de companiile care extrag resurse naturale, subiect discutat la nivelul Comisiei Europene si adoptat deja in Italia. "Cei care extrag aceste resurse naturale sunt niste castigatori la loterie, fara sa faca nimic. Preturile au crescut foarte mult", a spus Pogonaru. Potrivit reprezentantilor AOAR, sumele obtinute din acest impozit vor putea fi utilizate pentru sustinerea categoriilor defavorizate. Ei au adaugat ca masura ar putea fi aplicata si in Romania, respectiv companiei Petrom, indiferent de clauzele din contractul de privatizare. Nivelul acestui impozit poate fi stabilit, dupa exemplul italian, luand in calcul nivelul redeventelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO