Operaţiunea agresivă a BNR de atragere de lichidităţi a majorat ROBOR şi implicit rata la bancă

26 apr 2018 Autor: Iulian Anghel

Atragerea din piaţă a 18 miliarde de lei de către BNR a mărit Robor-ul la 3 luni, de la 2,07% la 2,42% în doar două săptămâni

Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâl­nit ieri cu guvernatorul BNR Mugur Isărescu pe o temă fierbinte – cea mai fierbinte a acestui an - anume creşterea inflaţiei care este ombilical legată de evoluţia dobânzilor şi a cursului de schimb. Preşedintele s-a oferit să medieze un presupus conflict între guvern şi BNR legat de inflaţie şi dobânzi, dobânzi care au început să crească puternic în ultimele zile.

Avansul Robor este o veste proastă pentru toţi cei cu credite în lei. Banca Naţională în­cear­că să domolească inflaţia prin majorarea do­bân­zilor, în vreme ce guvernul nu vrea să fie acu­zat că, prin măsurile fiscale pe care le-a decis, a pro­vo­cat inflaţie şi majorări de dobânzi - o pro­blemă complicată pentru populaţie.

„Roborul creşte pentru că, în ultima vre­me, BNR a acţionat în sensul sterilizării exce­sului de lichiditate din piaţă. Este o măsură aştep­tată, de altfel, pentru că fusese deja anun­ţă. Este şi necesară pentru stoparea inflaţiei“, spune economistul Dragoş Cabat.

„Dobânda Robor creşte pentru că Banca Naţională retrage lichiditatea din piaţă, dar şi pentru că «anticipaţiile» privind creşterea do­bânzilor sunt foarte mari. Altfel zis: instituţiile de credit anticipează că inflaţia va rămâne sus şi, astfel, dobânzile cresc pentru că orice do­bân­dă nominală cerută include infla­ţia“, spune Adrian Codîrlaşul, pereşedin­tele Asociaţiei Analiştilor Financiari.

Inflaţia anuală a ajuns în martie la 5%, cea mai mare din ultimii şase ani.

Banca Naţională cre­de că, prin politica de majorarea a dobânzii-che­ie, poate ţine inflaţia sub control şi o poate duce, la finele anului, la 2,5% (plus/minus 1%). În ultima şedinţă a Consiliului de Admi­nis­tra­ţie al BNR, din 4 aprile, BNR a menţinut însă dobânda de politică monetară la 2,25%.

Adrian Vasilescu, principalul consilier al guvernatorului BNR, crede că politica băncii centrale începe să-şi arate efectele pentru că in­flaţia lunară - cea care indică tendinţa - a în­ceput să scadă, de la 0,3% în februarie faţă de ianuarie la 0,29% în martie faţă de februarie. Este puţin, dar este o tendinţă.

Problema este că politica de reducere a inflaţiei majorează dobânzile, Aşadar, cum scapi de inflaţie fără să creezi probleme insur­mon­­tabile celor care au credite?

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 26.04.2018

 
Cuvinte cheie:
Operaţiuni bancare
, BNR
, lichidităţi
, ROBOR
, politica monetara
, dobanzi
, rate la bancă
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide