Eveniment

Parlamentul s-a întrunit ieri. Urmează numirea guvernului şi votarea bugetului până pe 15 ianuarie

PSD şi ALDE au majoritatea în ambele camere parlamentare, dar este o majoritate la limită: în Senat au 55,8% din voturi, iar în Camera Deputaţilor 52,8%

PSD şi ALDE au majoritatea în ambele camere parlamentare, dar este o majoritate la limită: în Senat au 55,8% din voturi, iar în Camera Deputaţilor 52,8%

Autor: Georgiana Mihalache, Iulian Anghel

21.12.2016, 00:05 319

Cele două camere ale noului Parlament s-au întrunit ieri pentru prima dată după alegeri pentru a finaliza procesul de validare a mandatelor celor 465 de parlamentari, iar dorinţa preşedintelui partidului câştigător al alegerilor, Liviu Dragnea este numirea unui guvern şi votarea bugetului până la 15 ianuarie.

Urmează câteva zile în care aleşii din noul legislativ îşi vor fixa funcţiile în parlament, timp în care partidul câştigător – PSD - îm­pre­ună cu aliatul său ALDE îi vor propune pre­­şedintelui un premier, propunere pe care şe­ful statului va trebui să o înainteze la rându-i legislatiului.

PSD a câştigat fără drept de apel alegerile legislative cu 45% din voturi, dar după cum stau lucrurile majoritatea în parlament de care dispune nu este chiar atât de con­fortabilă. În Senat, PSD are 67 din mandate, iar aliatul său ALDE are 9 mandate, ceea ce corespunde unei majorităţi de 55,8% din totalul mandatelor.

La Camera Deputaţilor lucrurile stau şi mai prost: PSD are 154 de mandate, iar ALDE 20 de mandate, ceea ce corespunde unei majorităţi de 52,8% din totalul mandatelor de deputaţi.

Este o majoritate, dar după cum arată cifrele, este o majoritate fragilă, de aceea PSD caută cu insistenţă sprijinul UDMR, o formaţiune care fără să fie partid a înclinat în cei 27 de ani de la Revoluţie balanţa puterii. Ieri, şeful PSD Liviu Dragnea dădea ca sigură o înţelegere cu UDMR, dar preşe­dintele UDMR Kelemen Hunor a fost cât se poate de rezervat.

„În principiu, o colaborare parlamentară este binevenită, este posibilă. Trebuie să cunoaştem şi persoana viitorului premier pentru că este extrem de important cine va fi premierul, iar în programul de guvernare trebuie să existe şi o referire, o gândire pozitivă, din perspectiva minorităţilor naţionale“, a spus Kelemen Hunor.

Kelemen Hunor aşteaptă, după cum rezultă de mai sus, numele viitorului premier, cum îl aşteaptă, de altfel, toată lumea.

Astăzi, în jurul prânzului, PSD împreună cu aliatul său ALDE vor merge la Cotroceni la discuţii cu preşedintele Klaus Iohannis şi abia după această întâlnire va fi cunoscut numele viitorului premier.

Ieri, numele lui Florin Georgescu, prim-vice­guvernator, era vehiculat cu insistenţă pentru poziţia de prim-ministru în viitorul cabinet. Florin Georgescu a fost ministru de finanţe în guvernul Văcăroiu în urmă cu 20 de ani (a fost apoi ministru de finanţe pentru câteva luni şi în primul guvern Ponta), este un economist cu solide inclinaţii de stânga care la vremea în care a deţinut portofoliul Finanţelor a crezut că economia poate fi resuscitată prin credite acordate de bănci, care la vremea respectivă erau ale statului – Banca Agricolă şi Bancorex. Realitatea a arătat însă că pariul lui Georgescu a fost unul pe muchie de cuţit.

Totuşi, Liviu Dragnea, care a renunţat la pretenţia de a fi prim-ministru – deşi rezultatele alegerilor l-ar fi calificat pentru această demnitate –, a spus că viitorul premier va fi un om cu „carnet de partid“.

Or, Florin Georgescu nu mai are carnet de partid de multă vreme, ceea ce menţine suspansul în privinţa numelui viitorului premier.

Oricât de bună ar fi starea economiei, sarcina viitorului premier şi a viitorului cabinet nu este deloc uşoară. În momentul în care Florin Georgescu era ministru de finanţe, în urmă cu 20 de ani, lucrurile erau mult mai simple pentru că statul era actorul principal în economie. Astăzi, doar 4% din cifra de afaceri a întreprinderilor din economia românească mai sunt de stat.

În consecinţă, viitorul guvern va trebui să gestioneze cu multă grijă deficitul bugetar care doar cu multe riscuri poate depăşi 3% din PIB. Dorinţa lui Liviu Dragnea, expri­mată în urmă cu o săptămână de prorogare a unor măsuri de anulare a unor taxe, reflectă chiar această îngrijorare legată de nivelul deficitului care ar putea derapa dacă toate promisiunile electorale ale viitorului partid de guvernământ vor fi puse în practică. Este de aşteptat programul de guvernare şi apoi proiectul legii bugetului pe 2017 pentru a face o estimare în privinţa deficitului bugetar pentru 2017 şi pentru anii care vin.

Deocamdată, avem puţine elemente, dar chiar la începutul anului Comisia Europeană estima în raportul de ţară că România va avea în 2017 un deficit bugetar de 3,8% din PIB – se întâmpla, prin urmare, cu mult înainte ca, din considerente electorale, parlamentul şi partidele să adopte măsuri cu puternic efect asupra cheltuielilor bugetare în anul care vine. De exemplu, doar eliminarea taxei radio – TV şi a taxei de mediu ar însemna un gol bugetar de aproximativ 2 miliarde de lei, în vreme ce majorarea cu 15% a salariilor medicilor şi profesorilor, decisă ad-hoc de parlament, va însemna în jur de 5 miliarde de lei pentru 2017.

Iată, prin urmare, cheltuieli de 7 miliarde de lei izvorâte de niciunde (în jur de 1% din PIB) pe care bugetul din 2017 va trebui să le suporte. Viitorul guvern şi viitorul premier va trebui să găsească soluţii, dacă nu cumva reţeta ce va fi adoptată va fi aceea  a depăşirii deficitului bugetar de 3% din PIB înscris în Tratatul de la Maastricht, întărit de regulile ulterioare de rigoare bugetară, pe care România s-a angajat să le respecte.

 

Dragnea: Să nu vă gândiţi la vacanţă

Preşedintele PSD Liviu Dragnea le-a transmis ieri parlamentarilor PSD nou-aleşi, reuniţi în prima şedinţă, să nu se „angajeze“ în nicio vacanţă pentru că el speră ca şeful statului Klaus Iohannis să accepte rapid propunerea de premier PSD-ALDE, iar săptămâna viitoare să fie instalat guvernul.

„În ceea ce priveşte perioada următoare, nu vă angajaţi în nicio vacanţă, pentru că sper ca foarte curând, foarte rapid, preşedintele să accepte propunerea noastră de prim-mi­nistru, să desemneze, să putem instala guvernul săptămâna viitoare, pentru a avea buget până cel mai târziu 15 ianuarie, în jurul acestei date", a spus Dragnea, citat de agenţia de presă Mediafax.

Potrivit sursei citate, el a arătat că după instalarea guvernului mai rămân câteva zile pentru a se face discuţia cu fiecare ministru în parte, pentru a se face fila de buget pentru fiecare minister.

„În aceste condiţii, până în 15 ianuarie sunteţi disponibili. Şi chiar era foarte urât să începem parlamentul cu o vacanţă. Eu cred că nu sunteţi foarte obosiţi după campania electorală, şi eu cred că ceea ce am spus tuturor românilor în ultimele două luni trebuie să se realizeze. Bugetul este poate cea mai importantă lege. Vor veni, de asemenea, multe legi importante pe care trebuie să le adoptăm în calendarul pe care l-am prezentat în campanie şi pe care românii l-au votat şi pentru asta vreau să fiţi prezenţi“, le-a spus Dragnea parlamentarilor PSD.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO