Eveniment

Pasuirea, o metoda buna de recuperare

18.02.2003, 00:00 18

Ministrul Finantelor Publice, Mihai Tanasescu, a afirmat, luni, dupa o intalnire cu senatorii PSD, ca aplicarea sistemului privind acordarea de facilitati fiscale societatilor comerciale cu dificultati a adus, in anul 2002, venituri suplimentare la bugetul de stat de peste  5.000 de miliarde de lei.
Potrivit ministrului Finantelor, de acest sistem au beneficiat, in cele noua luni de la aplicare, peste 4.400 de societati comerciale din domeniul privat, mixt sau de stat.
Tanasescu a explicat ca acordarea de facilitati a generat o disciplinare a societatilor comerciale, acestea platindu-si datoria curenta si o parte din datoria restanta ca urmare a aplicarii acestui grafic de esalonare.
Pe de alta parte, acest sistem a creat posibilitatea ca unele "zone importante" din economie sa functioneze, fara a genera somaj.
 "Acest sistem nu va trai o vesnicie", a afirmat Tanasescu, aratand ca, pe o perioada de timp, el conduce la delimitarea "clara" a societatilor care nu mai pot functiona de cele viabile, care pot sa isi continue activitatea, pe baza unor programe de restructurare.
Ministrul Finantelor a adaugat ca, in anul 2002, au fost incasate la bugetul de stat peste 15.000 de miliarde in urma executarilor silite.
Acordarea de facilitati fiscale societatilor care au restante la plata obligatiilor catre bugetul de stat se face in baza Ordonantei 40/2002. Actul normativ prevede ca firmele aflate in aceasta situatie pot solicita esalonarea pe o anumita perioada a datoriilor precum si scutirea de la plata penalitatilor.
Inlesnirile la plata se acorda conform unei grile de punctaj. Astfel societatile isi pot calcula, inainte de a depune cererea de esalonare, cuantumul facilitatilor pe care le pot primi, numarul lunilor de esalonare la plata obligatiilor bugetare si perioada de gratie aferenta, in functie de criteriile stabilite prin ordonanta.
De exemplu, perioada de acordare a inlesnirilor se stabileste in functie de raportul dintre restante si cifra de afaceri. Un alt criteriu este vechimea contribuabilului. Societatile care au peste 10 ani vechime primesc 10 puncte, iar cele intre 5 si 10 ani primesc cinci puncte. Alte criterii luate in calcul sunt schimbarea sediului sau a actionarului principal, numarul declaratiilor privind taxele si impozitele, situatia debitelor din anul curent, sanctiunile pentru evaziune fiscala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO