• Leu / EUR4.9457
  • Leu / GBP5.7676
  • Leu / USD4.6170
Eveniment

Peste 3.000 de persoane protestează la Galaţi, Iaşi, Suceava şi Vaslui. Bilanţul manifestanţilor din fiecare oraş

Peste 3.000 de persoane protestează la Galaţi, Iaşi, Suceava şi Vaslui. Bilanţul manifestanţilor din fiecare oraş

Autor: Departamentul Corespondenti

05.11.2015, 20:50 263

GALAŢI

La Galaţi, peste 1.500 de manifestanţi au ajuns în faţa sediului Prefecturii, unde scandează lozinci împotriva clasei politice, precum "Ieşiţi afară", "Jos Parlamentul", "Afară cu mafia din ţară", şi au afişat pancarte cu mesaje precum "Vrem să trăim în România noastră", "Corupţia ucide", "Colectiv", "Ne vrem ţara înapoi", "Vrem demnitate, nu imunitate", "Alegeri anticipate", "Jos ciocoii corupţi".

Ei au intonat şi Imnul de stat al României.

Manifestanţii au ajuns în faţa Prefecturii după ce s-au adunat în parcul situat în cartierul Ţiglina 1 şi au pornit într-un marş, fluturând steaguri tricolore şi scandând "Ieşiţi din casă dacă vă pasă", "Uniţi salvăm România", "Colectiv" şi "Jos corupţia".

Tinerii s-au mobilizat pe Facebook, protestul lor nefiind unul autorizat.

IAŞI

La Iaşi, aproximativ 400 de persoane s-au adunat, joi seară, în Piaţa Unirii, unde au avut loc şi manifestaţiile din serile precedente.

Ei au au aprins lumânări pe care le-au depus la statuia lui Alexandru Ioan Cuza, în memoria victimelor incendiului de la clubul Colectiv.

Oamenii strigă "Unitate", "Solidaritate", "Uniţi salvăm toată România", "Să vă fie frică, Iaşiul se ridică", fiind aşteptaţi să li se alăture studenţii din campusul Tudor Vladimirescu, astfel că numărul participanţilor la acţiune ar urma să crească.

SUCEAVA

Şi la Suceava, peste 600 de persoane, în special tineri, au protestat, joi seara, timp de două ore, în faţa Primăriei, cerând o nouă clasă politică, un Parlament cu 300 de membri şi guvern tehnocrat, ulterior pornind într-un marş spre Palatul Administrativ, unde numărul manifestanţilor a ajuns la circa o mie.

Sucevenii s-au strâns, începând cu ora 18.00, în faţa sediului Primăriei Suceava, în urma unor apeluri pe reţelele de socializare. Ei au scandat sloganuri prin care solicită o nouă clasă politică, fără corupţie, spunând că îşi doresc să rămână în ţară şi să nu fie nevoiţi să plece la muncă în străinătate.

Protestatarii au blocat pentru câteva minute bulevardul din faţa sediului Primăriei, fără să existe incidente.

Manifestanţii au plecat, după două ore de scandări în faţa Primăriei, într-un marş spre Palatul Administrativ. Pe traseu, numărul participanţilor a crescut, astfel că în faţa Palatului Administrativ sunt circa o mie de persoane, care scandează.

O altă acţiune este programată pentru vineri, de la ora 19.00, când este aşteptat un nou protest, denumit "Ne vrem ţara înapoi".

Proteste similare s-au desfăşurat, joi seara, şi în municipiile Rădăuţi şi Fălticeni.

VASLUI

Aproximativ 200 de tineri, majoritatea elevi de liceu, mărşăluiesc, joi seară, pe străzile din Vaslui, scandând lozinci prin care îndeamnă oamenii să iasă la proteste: "Ieşiţi din casă dacă vă pasă", "Uniţi salvăm toată România", "Toţi politicienii aceeaşi mizerie".

Manifestanţii parcurg străzile principale din municipiul Vaslui, însoţiţi de maşini de poliţie, jandarmi şi pompieri.

Marţi seară, după cele trei zile de doliu naţional şi după un marş al tăcerii în memoria victimelor din Clubul Colectiv, peste 25.000 de persoane au ieşit în stradă în Bucureşti, iar alte câteva mii în alte oraşe din ţară, pentru a-şi exprima revolta.

În urma protestelor, miercuri dimineaţă, premierul Victor Ponta a anunţat că îşi depune mandatul, precizând că speră că demisia Guvernului său satisface cerinţele oamenilor care au fost în stradă şi adăugând că este nevoie de soluţii raţionale. Ulterior, şi primarul sectorului 4 al Capitalei, Cristian Popescu Piedona, anunţa că demisionează din funcţie, spunând că-şi asumă vina morală pentru tragedia din Clubul Colectiv.

În acest context, bucureştenii au ieşit din nou în stradă, miercuri, în Piaţa Universităţii, în număr şi mai mare - 30.000 -, ei manifestând împotriva corupţiei din sistem şi cerând dreptate şi alţi lideri politici.

Manifestări similare au fost organizate în mai multe oraşe din ţară, la care au participat zeci de mii de oameni.

În urma acestor proteste, printre manifestanţi s-a conturat ideea creării unui partid nou, format din "oameni tineri şi corecţi", care să primească numele "Colectiv".

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, joi dimineaţă, că, pentru prima dată, va chema vineri la consultările pentru formarea Guvernului societatea civilă şi reprezentanţi ai manifestaţilor, precizând că a auzit vocea străzii şi că va ţine cont de solicitările protestatarilor. "V-am văzut, v-am auzit. Voi ţine cont de solicitările voastre", a spus preşedintele.

Ca reacţie la anunţul lui Iohannis, oamenii s-au mobilizat pe paginile de Facebook şi au demarat sondaje despre cine ar trebui să-i reprezinte la consultările de la Cotroceni.

Dintre zecile de nume vehiculate, cele mai multe aprecieri le-au primit Tudor Chirilă, Moise Guran şi Adrian Despot.

Joi seară, proteste au loc şi la Cluj-Napoca, Sibiu, Timişoara şi Arad, iar în Bucureşti protestează peste 5.000 de oameni.

În urma incendiului din Clubul Colectiv, 32 de oameni au murit, iar alţi aproximativ 200 au fost răniţi.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9457
Diferență: -0,0303
Ieri: 4.9472
Azi: 4.6170
Diferență: -0,3281
Ieri: 4.6322
Azi: 5.7676
Diferență: -0,9922
Ieri: 5.8254
Azi: 4.7889
Diferență: -0,0543
Ieri: 4.7915