Eveniment

Peste 40% dintre angajati, la firme private

16.05.2003, 00:00 18

Peste 55% dintre romani au un loc de munca, cei mai multi fiind angajati ai firmelor private romanesti (43%), releva un studiu al companiei Daedalus Consulting.
Potrivit studiului, 17% dintre respondenti lucreaza la o firma cu capital de stat, iar 29% activeaza intr-o institutie guvernamentala.
"Majoritatea romanilor (79%) sunt multumiti de locul de munca pe care il au, dar sunt mai putini cei care sunt multumiti de veniturile pe care le realizeaza la firma sau institutia la care lucreaza (62%), cel mai mare numar al persoanelor nemultumite aflandu-se in randul muncitorilor si al persoanelor care au mai putin de zece clase", precizeaza studiul.
Studiul Daedalus arata ca, pentru romani, cele mai importante atribute ale unei slujbe sunt aprecierea pentru munca facuta (52%), siguranta locului de munca (47%) si mediul de lucru placut (46%). Cu toate acestea, aprecierea fata de locul de munca variaza in functie de varsta. Astfel, posibilitatea de a promova are o importanta ridicata in randul tinerilor si scade de la 47% pentru categoria 18-24 de ani la 7% pentru categoria 55-65 de ani.
De asemenea, posibilitatea de a invata lucruri noi este mai importanta pentru angajatii cu varste cuprinse intre 25 si 34 de ani (31%), fata de 10% in cazul persoanelor de 45-54 de ani.
In schimb, persoanele care au mai putin de zece clase apreciaza mai mult siguranta locului de munca (66%), in timp ce persoanele cu educatie superioara tin mai mult la libertatea de decizie (45%) si la posibilitatea de a invata lucruri noi (28%), considerand ca este mai putin important ca slujba sa fie sigura (32%) si sa nu ii solicite foarte tare - stres, ore suplimentare (4%), se mai arata in studiul Daedalus.
Siguranta locului de munca reprezinta atributul cel mai important si pentru angajatii regiilor autonome si ai firmelor de stat (60%), urmatorul loc fiind ocupat, la aceasta categorie de personal, de existenta unor colegi care sa le fie si prieteni (37%). De asemenea, pentru barbati este mai important decat pentru femei sa aiba colegi care sa le fie si prieteni (34% dintre barbati, fata de 20% dintre femei).
Potrivit companiei Daedalus, in ultimele 12 luni, peste 70% dintre persoanele intervievate s-au gandit si la solutii de crestere a veniturilor, cea mai frecventa fiind gasirea uneia sau a mai multor slujbe suplimentare (25%).
Alte variante de majorare a veniturilor luate in considerare de un numar semnificativ de persoane sunt realizarea de ore suplimentare la firma la care lucreaza (19%), deschiderea unei afaceri proprii (19%), gasirea unei slujbe temporare in strainatate (17%) si schimbarea locului de munca (16%).
Studiul companiei de cercetare a pietei Daedalus Consulting a fost realizat pe un esantion de 1.030 de subiecti, cu varsta cuprinsa intre 18 si 65 de ani si este reprezentativ pentru mediul urban, datele fiind colectate in cursul lunii martie a acestui an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO