Eveniment

Petroliştii au primit o amendă record de 880 de milioane lei pentru formarea unui cartel pe piaţa carburanţilor. Petrom a luat o amendă de 504 milioane lei

Petroliştii ar putea primi o amendă de 3% din cifra de afaceri. La fel de important ca amenda pe care o vor primi petroliştii va fi anul de referinţă pentru stabilirea amenzii

Autor: Roxana Petrescu, Andrei Chirileasa

10.01.2012, 11:21 5708

OMV Petrom şi OMV Petrom Marketing, deţinută 100% de Petrom, au primit o amendă de 366,5 milioane de lei, respectiv 137,2 milioane de lei din partea Consiliului Concurenţei în dosarul de investigaţie pe piaţa carburanţilor care a avut ca rezultat amenzi totale de 880 de milioane de lei pentru marile companii petroliere.


Ora 14.07: Petrom, cea mai mare companie de petrol din România a primit cea mai mare sancţiune din partea Consiliului Concurenţei în ancheta privind retragerea unui sortiment de benzină în 2008, aceasta fiind şi iniţiatorul discuţiilor.

Petrom avea circumstanţă agravantă, restul atenuante, a spus şeful Concurenţei.

La Petrom, amenda este mai mare de 3%, iar Rompetrol a fost sancţionată cu mai puţin de 3%, aceasta fiind compania care nu a participat direct. "Ne-am bazat pe probe directe, pe schimburi de mailuri în care se spuneau lucruri precum: 'Rompetrol nu a venit la întâlnire' şi se plângeau cu toţii", a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Potrivit acestuia, verdictul de a amenda cu 880 de milioane de lei cele mai mari companii petroliere active din România nu a vizat logica comercială din spatele deciziei de a retrage un sortiment de benzină, ci a avut ca punct principal faptul că legea concurenţei interzice ca firme concurente să schimbe informaţii şi să-şi armonizeze comportamentul în piaţă.

Consiliul Concurenţei a constatat că există dovezi că respectivele companii s-au înţeles în perioada 2007-2008 să retragă de pe piaţă sortimentul de benzină ECO Premium care le genera sub 20% din vânzări şi reprezenta mai puţin de 5% din cifra de afaceri.

El a mai precizat că singura ţară europeană unde a existat un caz similar este Cipru, dar aici amenda de 43 de milioane de euro a fost anulată în instanţă, pentru că s-a bazat pe probe indirecte.


Ora 13:19

Conform primelor informaţii, cuantumul amenzii s-a ridicat în preajma a 3% din cifra de afaceri pe 2010, reprezentând o sumă totală de 880 de milioane de lei (205 milioane euro). Petrom a primit cea mai mare amendă dintre toate companiile petroliere, de peste 3% din cifra de afaceri, în timp ce Rompetrol a fost pe locul doi în topul amenzilor, sub 3%.

Conform şefului Concurenţei, aceasta este cea mai mare amendă dată de Consiliul Concurenţei şi singura din Uniunea Europeană dată companiilor petroliere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO