Eveniment

Piaţa serviciilor de consultanţă a scăzut la 178,5 mil. euro

Autor: Marius Radu

15.12.2010, 23:10 139

Piaţa serviciilor de consultanţă, audit şi contabilitate s-aridicat anul trecut la 178,5 milioane de euro, în scădere uşoarăfaţă de valoarea raportată în 2008, iar KPMG a fost "de departe"liderul pe acest segment, potrivit firmei de consultanţă NexiaInternational.

Valoarea totală a serviciilor în 2008 a fost de 180 de milioanede euro, unde au fost incluse cele mai reprezentative 25 decompanii care activează pe piaţa din România.

"Date fiind circumstanţele internaţionale, România secaracterizează printr-o stratificare mai evidentă în ceea cepriveşte valoarea tarifelor anuale, iar «Big Four» este lider, cu84% din totalul serviciilor din 2009, în scădere uşoară, de la 86%în 2008", conform unui studiu al Nexia.

"Big Four" grupează cele mai importante patru companii deconsultanţă şi audit din lume, respectiv Deloitte,PricewaterhouseCoopers, Ernst & Young şi KPMG.

În comparaţie cu stratificarea globală, situaţia din Româniaeste destul de interesantă, având în vedere că firma KPMG, a patrala nivel global, este de departe liderul de pe piaţă", urmată deliderul internaţional PricewaterhouseCoopers, se mai arată înstudiu. Pe locul cinci în topul firmelor de consultanţă se află BDOInternational, a cărei cotă de piaţă a crescut de la 3,1% în 2008la 3,5% în 2009.

"Dacă în 2009 şi în prima parte a anului 2010 a fost şoculdificultăţilor financiare, sfârşitul anului 2010 ne-a făcut pe toţisă ne repliem cu strategiile", a declarat Dinu Petre, partener alCunescu, Balaciu şi Asociaţii, membru al Nexia.

Potrivit lui Petre, firmele care decid să apeleze la unconsultant fiscal în cadrul operaţiunilor pe care le desfăşoarălimitează riscurile de a înregistra pierderi ulterioare maimari.

"Piaţa de consultanţă o văd foarte dinamică în 2011 şi maimatură din punct de vedere al consultanţei. Sunt foarte multelucruri bune pe care criza ni le-a făcut cadou", a declaratLuminiţa Ristea, partener al Nexia.

Ea a arătat că tarifele pentru serviciile de consultanţă fiscalăacordate companiilor sunt în medie 100 de euro pe oră, însă potvaria în funcţie de complexitatea expertizei şi de compania careasigură serviciile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO