Plata TVA la încasarea facturii, şi nu la emiterea ei, pentru companiile cu cifră de afaceri de pînă în 500.000 de euro, măsură pe care guvernul doreşte să o introducă în legislaţia fiscală de la începutul lunii august, este benefică pentru firmele care au probleme cu lichidităţile şi ar putea susţine creşterea economică, dar pe termen scurt există riscul scăderii încasărilor bugetare şi este necesar ca modificarea să fie agreată în prealabil de Comisia Europeană şi FMI.
"Avantajul de cash flow de care vor beneficia companiile care vor aplica această măsură va fi folosit pentru noi investiţii, astfel banii se vor întoarce în economie, impulsionând circuitul comercial, deci pe termen mediu şi lung efectul va fi unul de creştere economică. Măsura vizează şi realizarea interesului statului în ceea ce priveşte colectarea eficientă a taxei, întrucât TVA deductibilă devine exigibilă din momentul achitării facturilor", spune Daniel Anghel, partener pe consultanţă fiscală la PwC.
Costurile administrative care ar apărea sunt nesemnificative în comparaţie cu cele pe care le au companiile cu prefinanţarea TVA.
Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) consideră că măsura este benefică, teoretic, dar trebuie văzute şi condiţionalităţile care o însoţesc.