Eveniment

Klaus Iohannis cere sesizarea CCR. Ordinea de zi a CSM, suplimentată

 Klaus Iohannis cere sesizarea CCR. Ordinea de zi a CSM,...

Autor: Andreea Traicu

01.02.2017, 10:01 317

Preşedintele României a cerut şefului CSM sesizarea CCR în privinţa ordonanţei de urgenţă privind modificarea codurilor penale, ordinea de zi a şedinţei consiliului fiind suplimentată cu un punct care prevede acestă solicitare.

"Singura cale pe care nu o accept este să nu facem nimic. Asta nu se poate. Este o ofensă adusă justiţiei şi în acest cadru dumneavoastră, acum în mod exceptional şi cu participarea mea, răspundeţi de independenţa justiţiei şi eu cred că ea a fost încălcată şi este încălcată printr-un astfel de comportament în mod grav. Părerea mea este că trebui luată atitudine nu doar declarative, ci şi institutional. Îmi imaginez că primul pas instituţional este sesizarea CCR. Acest lucru vi-l propun dar nu vreau să vi-l impun. Înţeleg de la doamne preşedinte şi domnul vicepreşedinte că aveţi un singur punct pe ordinea de zi, avizarea actului care a fost deja adoptat. Eu vă propun să completăm ordinea de zi cu un punct care s-ar putea numi decizia privind declaşarea unui conflict constituşional la CCR", a declarat Klaus Iohannis în şedinţa plenului.

Klaus Iohannis şi-a arătat sprijinul faţă de magistraţi, precizând că îi va susţine în ceea ce priveşte sesizarea CCR. Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a declarat că ar putea fi invitat şi Avocatul Poporului "să ia atitudine", întrucât "a fost foarte activ în ultima perioadă". În replică, Iohannis a declarat : " Mă gândesc să-i fac o vizită astăzi, nu mi-e dor de el dar trebuie să-i comunic personal că aşteptăm cu toţi o poziţie din partea lui".

Punctul privind avizarea ordonanţei de urgenţă privind modificarea codurilor penale a rămas fără obiect întrucând ordonanţa a fost deja aprobată în şedinţa de guvern de marţi seara.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO