Eveniment

Podul Vidin-Calafat ar putea fi terminat peste doi ani

15.04.2008, 19:57 20

Podul peste Dunare care va lega localitatea Vidin din Bulgaria de portul romanesc Calafat ar trebui sa intre in exploatare pana la finele anului 2010, a spus Jeroen van Oel, reprezentant al directoratului general pentru politica regionala al Comisiei Europene, citat de cotidianul Dnevnik.
Van Oel s-a intalnit, saptamana trecuta, cu ministrul adjunct al transporturilor din Bulgaria, Vessela Gospodinova, cu guvernatorul regiunii Vidin, Krustio Spassov, cu primarul orasului cu acelasi nume, Roumen Vidov, si primarul orasului Calafat, Petre Traistaru.
Constructia podului, cu o lungime de 1.971 de metri, ar fi trebuit sa inceapa luna trecuta si sa se incheie in anul 2010, insa ministerul bulgar al transporturilor a anuntat, in februarie, ca finalizarea constructiei podului va fi intarziata cu cel putin patru luni, intrucat la Ministerul de Dezvoltare Regionala nu a fost depus inca un proiect spre aprobare. Totodata, acesta a adaugat la acel moment ca diferentele legislative dintre Romania si Bulgaria reprezinta principalele obstacole pentru proiect.
Gospodinova a spus insa ca lucrarile au fost replanificate, iar problemele legislative au fost rezolvate, astfel incat constructia va putea fi finalizata pana in aprilie 2010. Costul total al proiectului va fi de 236 de milioane de euro si include si lucrarile de pe teritoriul Romaniei. Pe teritoriul Bulgariei, compania care a castigat licitatia este Fomento de Construcciones y Contratas (FCC) din Spania. FCC va primi 162 de milioane de euro pentru aceste lucrari.
Partea bulgara va asigura finantarea pentru constructia podului si a infrastructurii conexe de pe teritoriul bulgar, iar partea romana va asigura finantarea pentru constructia infrastructurii conexe de pe teritoriul roman.
Finantarea lucrarilor este asigurata de programele PHARE si ISPA ale UE, de BEI si de alte institutii financiare din Germania si Franta, precum si de guvernul Bulgariei.
Bulgaria si Romania au semnat in anul 2000 un acord pentru construirea podului Vidin-Calafat, dar proiectul a fost amanat timp de mai multi ani. Singurul pod existent peste Dunare intre cele doua tari este intre orasele Giurgiu si Ruse.
In momentul de fata exista trei poduri peste Dunare, dintre care unul singur face legatura cu Bulgaria. Astfel, sunt construite in prezent un pod la Giurgeni - Vadu Oii, la Fetesti - Cernavoda - Dunare si Bratul Borcea si podul de sosea si cale ferata peste Dunare de la Giurgiu - Ruse.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO