Eveniment

Premierul a cerut o anchetă la ANAF, Blejnar spune că nu demisionează

Premierul a cerut o anchetă la ANAF, Blejnar spune că nu demisionează

Autor: Iulian Anghel

28.02.2011, 23:56 51

Corpul de Control al primului-ministru efectuează o anchetăadministrativă la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF),iar dacă Parchetul va confirma cel puţin una dintre suspiciunilereferitoare la o posibilă implicare a şefului ANAF, Sorin Blejnar,în scandalul corupţiei din vămi, acesta va fi demis, spunepremierul Emil Boc.

Aflat de câteva zile în centrul scandalului legat de corupţiadin vămi, şeful Fiscului se vede obligat de mai bine de douăsăptămâni să nege orice implicare a sa, însă presiunile sunt din ceîn ce mai mari, în condiţiile în care în presă apar acuzaţii venitedin partea unor foşti sau actuali lucrători din sistem, dar şi dinpartea opoziţiei politice, care susţin că el ar fi o verigă (dacănu chiar "regina") în acest lanţ al culpabilităţilor.

Dacă Parchetul va confirma o singură suspiciune, atunci Blejnarîşi va pierde postul, a declarat ieri premierul, afirmând că,deocamdată, ancheta la ANAF este una administrativă.

Blejnar îşi susţine însă nevinovăţia şi a reiterat ieri, citatde Mediafax, că nu se gândeşte să se retragă din funcţie, atâtatimp cât, spune el, a implementat cu succes declaraţia unică şi acontribuit la combaterea corupţiei: "Sub nicio formă nu mă gândescsă mă retrag din funcţie".

Scandalul din vămile de la graniţa cu Ucraina, Republica Moldovaşi Serbia ţine de câteva săptămâni şi nu se va sfârşi curând pentrucă controalele vor fi extinse şi la alte vămi - vama Constanţa esteprima vizată. Au fost însă suficiente descinderile din vămile demai sus pentru a demonstra corupţia care se întâlnea aici, cuvameşi şi poliţişti de frontieră care strângeau din mită şi câte25.000 de euro pe tură la un singur punct vamal.

Şeful vămilor, Radu Traian Mărginean, a fost demis din funcţiede premier pe 10 februarie, după ce DNA l-a pus sub învinuire încazul vămii Halmeu. Potrivit DNA, fosta şefă a vămii Hamleu,Nicoleta Dobrescu, îşi cumpărase funcţia cu 130.000 de euro, iar,după şase luni, i s-au cerut alţi 300.000 de euro ca să rămână peaceastă poziţie pe o perioadă nedeterminată. Sumele cerute urmau săajungă la şeful vămii, bănuieşte DNA, care în rechizitoriu asusţinut că în afacere este implicat şi un partid politic pe carenu l-a numit.

Săptămâna trecută scandalul s-a extins la Ploieşti, unde şefulvămii, Cornel Costea, a fost arestat pentru luare de mită, elsusţinând în faţa procurorilor că o parte din banii pe care îipretindea ajungeau, între alţii, şi la Sorin Blejnar. Peste 100 depoliţişti şi vameşi sunt arestaţi sau sub anchetă în urma acţiuniiprocurorilor începută în urmă cu o lună.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO