Eveniment

Premierul Cioloş invocă norme mai restrictive pentru cei care fac speculă cu terenuri agricole

Premierul Dacian Cioloş a participat ieri în Afumaţi, judeţul Ilfov, la conferinţa „În dialog cu fermierii. Întâlnire cu reprezentanţii sectorului vegetal“

Premierul Dacian Cioloş a participat ieri în Afumaţi, judeţul Ilfov, la conferinţa „În dialog cu fermierii. Întâlnire cu reprezentanţii sectorului vegetal“

Autor: Roana Rotaru

05.08.2016, 00:05 347
Premierul Dacian Cioloş cere condiţii mai restrictive în ceea ce priveşte vânzarea de terenuri agricole către fermierii străini, în măsura în care permite regulamentul european, prin crearea unui cadru legislativ favorabil exploatării lor de către comunităţile locale.

„Aşa cum fac şi alte state membre, respectând regulile europene, vreau să venim cu un cadru mult mai clar şi restrictiv în ceea ce priveşte comercializarea terenurilor pentru cei care vor să facă speculă cu terenul agricol, şi condiţii mult mai favorabile pentru cei care vor să-l folosească la nivelul comunităţii. Pentru acest lucru este nevoie şi de implicarea onestă a primarilor, nu doar legislaţie. Sunt cazuri când comasări mai mult sau mai puţin artificiale sunt făcute la nivelul primăriilor, primarii fiind cei care facilitează şi intermediază vânzarea către străini“, a declarat premierul în cadrul conferinţei „În dialog cu fermierii. Întâlnire cu reprezentanţii sectorului vegetal“, care a avut loc ieri în Afumaţi, judeţul Ilfov.

Principalele probleme care s-au discutat la întâlnirea dintre reprezentanţii Executivului şi fermierii din sectorul agricol şi vegetal au vizat plata subvenţiilor, refacerea sistemului de irigaţii, finalizarea cadastrului agricol şi crearea unui fond mutual, atât din contribuţia statului, cât şi din cea a fermierilor, care să fie folosit în caz de calamităţi naturale.

„Vreau să vă spun clar din start că nu s-au cerut bani mai mulţi, s-au cerut proceduri mai clare, simplificare. Discuţiile au fost legate de secetă şi irigaţii. Aici domnul ministru (Achim Irimescu – n. red.) a venit cu explicaţiile legate de stadiul proiectelor de irigaţii şi propunerile pe care noi le avem pentru a compensa parţial pierderile din cauza secetei. Am discutat şi despre soluţii pe termen lung, pentru crearea unui fond mutual cu sprijinul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală şi cu participarea fermierilor,  care astfel ar putea să se protejeze mai bine de calamităţile naturale. Am discutat şi despre subvenţii şi anume stadiul plăţii lor, ministrul a făcut o informare“, a explicat Dacian Cioloş, meţionând că noul termen convenit este sfârşitul lunii august.

Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), apreciază deschiderea premierului către sectorul agricol, însă şi-ar fi dorit să primească un răspuns în ceea ce priveşte daunele produse de către porcii mistreţi culturilor de porumb.

„În ceea ce priveşte distrugerea culturilor de câmp de câtre porcii minstreţi, îmi pare rău ca aici nu am primit răspuns, ne-au trimis la lege. Sper să intrăm în normalitate pentru că e un adevărat fenomen , chiar dacă are o nuanţă hilară. Au ajuns porci să facă competiţie la secetă la culturile de proumb. Poate domnul secretar de stat nu a fost mandat să dea un raspuns pe loc, dar sper să găsească o soluţie să mai diminueaza din pagubele suferite“,a spus Laurenţiu Baciul.

La dezbatere au mai participat reprezentanţi din conducerea Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură, Ministerului Finanţelor Publice, Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, precum şi peste 50 de fermieri, din toate judeţele din ţară.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO