Eveniment

Premierul dă asigurări: Nu există alte obstacole în acest moment ca cererea de plată 2 din PNRR să nu fie aprobată

Premierul dă asigurări: Nu există alte obstacole în...

Autor: Gabriel Pecheanu

15.02.2023, 15:45 53

„În PNRR avem în analiză cererea de plată numărul 2, nu există alte obstacole în acest moment ca cererea să nu fie aprobată”, spune premierul Nicolae Ciucă, la începutul şedinţei de Guvern.

„Facem tot ceea ce depinde de noi pentru a ne îndeplini obiectivul de absorbţie a fondurilor europene, cel puţin 10 miliarde, şi anul acesta. În acest moment, am discutat cu ministrul Boloş, toate liniile pe care noi trebuie să le abordăm şi modul de coordonare şi dialogul cu celelalte ministere şi structuri coordonatoare de reformă, pentru a ne îndeplini atât obiectivele din PNRR cât şi a ridica gradul de absorbţie din fondurile de coeziune pentru cadrul 2012-2020. Mai avem câteva luni din acest cadru şi trebuie să facem în aşa fel încât să evităm să pierdem parte din banii care ne sunt alocaţi. În PNRR avem în analiză cererea de plată numărul 2, nu există alte obstacole în acest moment ca cererea să nu fie aprobată. Sigur, sunt discuţii tehnice, ele au fost clarificate şi continuă să fie clarificate la nivelul coordonatorilor de reformă”, afirmă Nicolae Ciucă.

El spune că Guvernul continuă cu îndeplinirea ţintelor şi jaloanelor pentru cererea de plată numărul 3, fiind obiectiv prioritar al Executivului.

„Este important să subliniem că în acest sens astăzi (miercuri - n.r.) aprobăm un memorandum prin care asigurăm calendarul ce include lansarea a 500 de proiecte în domenii precum infrastructura de transport, de apă şi calaizare, deşeuri, sănătate şi educaţie, comunităţile locale şi eficienţă energetică, care fac obiectul celor 16 programe operaţionale care deja sunt funcţionale în cadrul financiar 2021-2027. Astăzi (miercuri - n.r.) în şedinţa de guvern avem un proiect de reabilitare în sectorul feroviar care este finanţat din fonduri europene nerambursabile, am reuşit în cursul anului trecut să atragem 2,2 miliarde de euro şi de asemenea au fost semnate şi sunt în pregătire semnarea de contracte în valoare de aproximativ 10 miliarde de euro”, încheie premierul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO