Eveniment

Premierul Marcel Ciolacu anunţă o creştere a capacităţii de transport a cerealelor ucrainene

Premierul Marcel Ciolacu anunţă o creştere a...

Autor: Cosmin Pirv

25.11.2023, 20:00 153

România şi-a asumat un rol de maximă importanţă în asigurarea tranzitului de cereale ucrainene către pieţele internaţionale, iar în perioada următoare este vizată o creştere a capacităţii de transport, spune Marcel Ciolacu la Summit-ul internaţional de la Kiev privind securitatea alimentară.

Premierul Marcel Ciolacu a avut o intervenţie în format online la Summit-ul internaţional de la Kiev privind securitatea alimentară mondială, prilej cu care a subliniat rolul esenţial al României în facilitarea exporturilor de cereale ucrainene prin intermediul coridoarelor de solidaritate create la nivelul Uniuni Europene.

„România şi-a asumat un rol de maximă importanţă în asigurarea tranzitului de cereale ucrainene către pieţele internaţionale, astfel încât mai mult de 60% din totalul acestor exporturi au fost realizate prin coridoarele de transport din ţara noastră. În perioada următoare este vizată o creştere a capacităţii de transport, cu sprijinul direct al partenerilor internaţionali şi ai Uniunii Europene”, a spus Marcel Ciolacu.

Şeful Executivului român a condamnat în termenii fermi atacurile ilegale şi nejustificate ale Rusiei în Ucraina, care constituie crime de război. De asemenea, a condamnat bombardamentele ruseşti din Ucraina în proximitatea frontierei cu România, care afectează infrastructura necesară transportului de cereale pe pieţele internaţionale.

Summit-ul internaţional de la Kiev privind securitatea alimentară mondială marchează importanţa programului umanitar „Cereale din Ucraina”, iniţiat în 2022 de preşedintele Ucrainei, Volodîmîr Zelenski. Au participat, fizic sau online, la acest summit aproape 30 de înalţi demnitari, şefi de state, de guverne şi miniştri de externe din ţări europene, SUA, Japonia, Republica Coreea, Canada, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, reprezentanţi ai instituţiilor Uniunii Europene, Secretarul General ONU, Antonio Guterres, precum şi Secretarul General al Consiliului de Cooperare al Golfului, Jasem Mohamed AlBudaiwi, pentru a acorda sprijin nemijlocit securităţii alimentare la nivel mondial prin asigurarea exporturilor de cereale din Ucraina către pieţele internaţionale şi în special către ţările cele mai vulnerabile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO