Eveniment

Premierul Victor Ponta despre curs, inflaţie, găurile din buget şi relaţia cu Băsescu

Premierul Victor Ponta despre curs, inflaţie, găurile din buget şi relaţia cu Băsescu

Mediafax Foto

Autor: Thomas Dinca, Iulian Anghel

15.10.2012, 00:05 1098

Premierul a arătat la emisiunea citată că la buget nu mai sunt bani pentru ultimele 45 de zile din an pentru spitale, pensii şi pentru Ministerul de Interne. Câteva ore mai târziu, la Iaşi, Ponta a afirmat că există surse pentru plăţi de salarii, indemnizaţii şi pentru funcţionarea insti­tu­ţiilor statului până la sfârşitul anului, iar fondurile nece­sare în acest sens urmează să fie realocate din altă parte.

Guvernul pregăteşte luna aceasta o nouă rectificare bugetară şi atunci se va şti exact unde vor fi realocări de sume din buget. Dar premierul nu a dat ieri prea multe detalii. La rectificarea din august, Guvernul a tăiat 2 mld. lei bani din investiţii pentru a acoperi alte necesităţi, în vreme ce "gaura" din ultima parte a anului ar fi, potrivit premierului, de 3,5 mld. lei.

Premierul, al cărui guvern a venit la putere în luna mai a aruncat vina acestei situaţii pe fosta guvernare care ar fi aprobat un buget din care lipseşte finanţarea aferentă ultimelor 45 de zile din acest an, în condiţiile în care cererile de alocări însumează 3,5 mld. lei, reprezentând necesarul minim până la sfârşitul anului.

De unde vor veni aceste sume? Ministerul Finanţelor va acoperi - spune premierul - o parte dintre aceste solicitări, în principal pentru agricultură prin subvenţii şi ajutoare, prin realocări de fonduri, încasări suplimentare şi sumele obţinute din vânzarea licenţelor 4G.

Pe de altă parte, el a susţinut la PRO TV că există fonduri pentru reîntregirea salariilor bugetarilor, rambursarea către pensionari a unei cote din contribuţiile de asigurări de sănătate percepute nelegal şi alocaţiile pentru mame.

La venirea la putere, Guvernul Ponta a majorat salariile bugetarilor cu 8%, urmând ca restul de 7,4 procente - cât ar mai fi de returnat pentru ca salariile să revină la nivelul celor de dinaintea tăierii lor cu 25%, din 2010 - să fie date începând cu luna decembrie.

Întrebat la PRO TV dacă nu va depune o plângere penală împotriva foştilor guvernanţi pentru subminarea economiei naţionale, premierul a amintit că bugetul a fost aprobat de Parlament, în condiţiile în care fostul prim-ministru Emil Boc a explicat că nu existau la acel moment resurse suplimentare.

Pentru majorarea salariilor bugetarilor guvernul a ne­gociat cu FMI majorarea cu 0,3% a ţintei de deficit buge­­tar pe cash, de la 1,9% din PIB la 2,2% din PIB. Ma­jo­­ra­rea din vară a salariilor bugetarilor au adus cheltuieli în plus la buget de 1,1 mld. lei în 2012, fiind în total de aproa­­pe 41 mld. lei, cum s-a decis la rectificarea din august.

Consideraţiile premierului despre cheltuielile publice neacoperite din venituri nu au rămas fără răspuns din partea fostei puteri.

Fostul premier Emil Boc a spus că la plecarea din Executiv a lăsat o economie cu 2,5% creştere economică şi o rezervă bugetară de 5 mld. de euro, dar şi cea mai mică rată a inflaţiei din ultimii 20 de ani din România: "Câtă incompetenţă poate să fie la un guvern când, după ce ai făcut o rectificare de buget şi ţi-ai asumat bugetul, să vii la câteva luni şi să spui că este de vină Guvernul din 2011 pentru bugetul tău din 2012?".

Relaţia cu Traian Băsescu, în continuare îngheţată

În privinţa relaţiei sale cu preşedintele Traian Băsescu, premierul a spus că ea este, în continuare, tensionată, în vreme ce nivelul de reprezentare a României la Bruxelles rămâne un măr al discordiei.

Săptămâna viitoare are loc un nou summit al UE, iar problema din vară, aceea a nivelului de reprezentare revine pe agendă, după ce Curtea Constituţională a decis că cel care reprezintă România la Bruxelles este şeful statului, premierul putând merge acolo doar dacă are o delegare din partea preşedintelui. Premierul a spus ieri la PRO TV că va încerca să discute cu Băsescu despre nivelul nivelul de reprezentare a României la Bruxelles. El a amintit că la Consiliul European de săptămâna viitoare va fi negociată alocarea pe care România o va primi în următorul exerciţiu financiar 2014-2020, iar preşedintele nu are "în fişa postului" o astfel de sarcină şi nu are nici o echipă de experţi care să analizeze situaţia.



"Guvernul nu va mai apela la PricewaterhouseCoopers"

Premierul a anunţat că Guvernul nu va mai apela la serviciile consultantului PricewaterhouseCoopers (prezent la privatizarea Oltchim) pentru viitoarele procese de privatizare, deoarece acesta a recomandat greşit ca la licitaţia de vânzare a Oltchim să fie acceptat oricine: "După lecţia Oltchim putem să explicăm de ce licitaţiile nu rămân deschise aşa cum ne-a.... În primul rând, nu mai iau PricewaterhouseCoopers ca şi consultant, că văd că toată lumea vorbeşte de OPSPI". Întrebat dacă acest consultant a greşit, premierul a răspuns: "Da, categoric da. Trebuie să îl întreb pe consultant de ce a lăsat ca la licitaţia Oltchim să vină... Este aşa bine să fii consultant, să iei o mulţime de bani, să faci caietul de sacini după care să fie întrebat Ponta... Eu nici nu am văzut caietul de sarcini şi nu era treaba mea să-l văd".

Ce a spus premierul la PRO TV…

  • Cursul şi inflaţia sunt probleme care privesc Banca Naţională şi nu Guvernul.

  • Premierul spune că nu are o problemă cu salariul de peste 20.000 euro/lună al preşedintelui Eximbank - în condiţiile în care salariul şefului Guvernului este de aproximativ 1.500 euro/ lună - pentru că acestea sunt regulile în sistemul bancar. Singura schimbare pe care a adus-o la Eximbank faţă de vechiul guvern a fost aceea ca atunci când pleacă preşedintele băncii să primească salarii compensatorii pe 3 luni şi nu pe 3 ani.

  • Prioritatea numărul unu în acest moment a Guvernului este finalizarea anului 2012, pentru că, începând cu 15 noiembrie, nu există nicio resursă pentru funcţionarea spitalelor, pentru Ministerul Administraţiei şi Internelor, pentru o parte din pensii.

  • Premierul a susţinut că nu i-a cerut ministrului economiei Daniel Chiţoiu să demisioneze după eşecul vânzării combinatului Oltchim deoarece acesta a moştenit situaţia de la fostul guvern. În schimb, şeful Guvernului a subliniat că şi-a atenţionat ministrul că va rămâne în viitorul guvern doar dacă rezolvă problemele la Oltchim şi Hidroelectrica.

  • Relaţia cu Traian Băsescu rămâne în continuare glacială. Va exista o discuţie cu şeful statului despre cine să reprezinte România săptămâna viitoare la summit-ul UE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO