Eveniment

Preşedintele Băsescu acuză Poliţia şi Jandarmeria că au subminat autoritatea statului

Preşedintele Băsescu acuză Poliţia şi Jandarmeria că au subminat autoritatea statului
26.09.2010, 23:57 153

Preşedintele Traian Băsescu şi-a justificat ieri gestul de arenunţa la serviciile Poliţiei şi ale Jandarmeriei acuzând căsalariaţii ministerului de Interne care au participat la mitingulde vineri au încălcat legea, organizând un marş ilegal, subminândastfel autoritatea statului român.

"Ştim că mulţi români au manifestat în Bucureşti în aceastăperioadă, dar toţi au respectat legea. Singurii care au încălcat-oau fost salariaţii Ministerului Administraţiei şi Internelor, şi numă refer numai la poliţişti, ci şi la jandarmi, care au negociat cusindicaliştii", a declarat Băsescu. Preşedintele a mai susţinut căpoliţiştii şi jandarmii vor avea o dificultate să ceară, la altemanifestaţii, respectarea legii.

Decizia preşedintelui Traian Băsescu, urmată de cea apremierului Emil Boc de a renunţa la serviciile Poliţiei reprezintăunul dintre cele mai grave momente care au intervenit întreinstituţiile statului de la revoluţie încoace.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean, a confirmatcă premierul a solicitat Poliţiei rutiere, sâmbătă seara, laîntoarcerea de la New York, să nu escorteze coloana oficială, la ozi după ce preşedintele Traian Băsescu anunţase, prin purtătorulsău de cuvând, că a renunţat la serviciile Poliţiei şi aleJandarmeriei care, alături de Serviciul de Pază şi Protecţie (SPP),asigură protecţia şefului statului.

Decizia celor doi înalţi demnitari nu are precedent şi a fostluată după marşul ilegal pe care poliţiştii, nemulţumiţi dereducerea cu 25% a salariilor, l-au organizat vineri, de la PalatulVictoria la Palatul Cotroceni, fără a avea autorizaţie în acestsens. Poliţiştii i-au adus injurii şefului statului, iar uniidintre ei şi-au aruncat caschetele în curtea Palatului Cotroceni,lucru ce poate intra sub incidenţa Codului Penal care sancţioneazăofensa adusă însemnelor oficiale. Mai mult, unii dintre poliţiştiar fi avut cu ei şi pistoalele - ar fi existat cinci astfel decazuri, potrivit ministrului internelor, Vasile Blaga - lucru care,de asemenea, contravine legii.

Până în prezent, Jandarmeria, Poliţia şi Inspectoratul pentruSituaţii de Urgenţă - toate aflate în subordinea MinisteruluiAfacerilor şi Internelor condus de Vasile Blaga - asigurau, subcoordonarea SPP, paza şefului statului şi a înalţilor demnitari.SPP a anunţat că nu va prelua atribuţiile Poliţiei în deplasărileşefului statului.

Practic, poliţiştii au încălcat legea organizând un marş ilegal,iar Jandarmeria, care supraveghea traseul manifestanţilor, nu aintervenit să-i oprească. Însă liderii marşului au fost amendaţipentru încălcarea legii. De cealaltă parte, poliţiştii susţin căşeful statului a încălcat legea refuzând protecţia - însă nu existăvreun articol de lege care să justifice un astfel de punct devedere. Legea obligă cele două instituţii - Poliţia şi Jandarmeria- să contribuie la securitatea înalţilor demnitari, dar nuprecizează ce se poate întâmpla dacă şeful statului, de pildă,renunţă voluntar la această protecţie.

Christian Ciocan, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei, asusţinut, citat de Mediafax, că instituţia sa nu a fost înştiinţatădespre decizia lui Traian Băsescu de a renunţa la serviciileMinisterului Administraţiei şi Internelor, însă dacă este cazul,poliţiştii care îl însoţesc în coloana oficială pe şeful statuluivor fi mutaţi. Potrivit lui Christian Ciocan, la serviciul care seocupă de paza coloanelor oficiale ale preşedintelui, premierului,preşedintelui Camerei Deputaţilor şi preşedintelui Senatului suntangajaţi 30 de poliţişti. Sectorul Administraţiei şi Interneloreste unul dintre cele mai nereformate din întreg sistemul bugetar.Poliţiştii sunt departe de a fi cei mai săraci dintre bugetari,salariile lor depăşindu-le cu mult pe cele ale profesorilor saumedicilor. În MAI au fost angajaţi, în ultimii ani, peste 50.000 deoameni. Anual, statul cheltuieşte peste 1,4 mld. euro pentru platasalariilor poliţiştilor şi ale jandarmilor, adică de aproape 2,5ori mai mult decât cheltuie cu medicii şi cu profesorii.

Un agent de poliţie debutant câştigă aproximativ 1.800 de lei pelună - salariul reprezintă aproape 900 de lei, iar restul suntsporuri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO