Eveniment

Preţul grâului, porumbului şi al rapiţei a crescut cu cel puţin 10 euro/tonă în 5 zile. Fermierii români nu se bucură, pentru că au producţii mici

Preţul grâului, porumbului şi al rapiţei a crescut cu...

Autor: Florentina Niţu

24.07.2023, 00:07 7819

Grâul, porumbul şi rapiţa, unele dintre cele mai importante culturi agricole, au înregistrat creşteri ale preţurilor cel puţin 10 euro/tonă în decurs de 5 zile, ca efect al deciziei Rusiei de a renunţa la acordul privind exportul cerealelor din Ucraina.

„Am terminat de dus grâul în Portul Constanţa la marii traderi, care au spaţii de depozitare. Am vândut producţia la jumătate de preţ faţă de anul trecut şi am înfiinţat culturile cu costuri duble faţă de anul 2021, din cauză că am avut îngrăşămintele scumpe. Acum, au crescut preţurile cu 4 euro/tonă în port, nu e mult, nu ne pare rău. Noi n-am câştigat, dar nici n-am pierdut”, povesteşte Gheorghe Lămureanu, proprietarul Agroterra, companie ce lucrează peste 1.500 de hectare de teren în judeţul Constanţa.

El adaugă că nu a avut o producţie mare de grâu în acest. Astfel, cu toate că preţurile au crescut uşor faţă de acum o săptămână, evoluţia nu pare a fi o veste bună. De altfel, susţine că în Dobrogea, în Bărăgan şi în Muntenia mulţi agricultorii au avut producţii mai mici de cereale în acest an, din cauza secetei, a arşiţei sau a dăunătorilor. Mai mult, o parte din agricultori se confruntă cu dificultăţi financiare majore.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO