Eveniment

Preţurile de consum din China au scăzut în noiembrie cu 0,5% în ritm anual, cea mai accentuată scădere din ultimii trei ani, în condiţiile în care a doua mare economie a lumii se confruntă cu o deflaţie tot mai abruptă

Preţurile de consum din China au scăzut în noiembrie...

Autor: Ştefan Stan

09.12.2023, 09:17 145

Preţurile de consum din China au scăzut în noiembrie cu 0,5% în ritm anual, cea mai accentuată scădere din ultimii trei ani, în condiţiile în care a doua mare economie a lumii se confruntă cu o deflaţie tot mai accentuată, scrie FT. 

Preţurile de consum au scăzut cu mai mult decât declinul de 0,2% prognozat de un sondaj Bloomberg realizat în rândul economiştilor şi a depăşit scăderea de 0,2% din octombrie.

Preţurile la producător, care sunt măsurate la poarta fabricilor şi sunt puternic influenţate de costul produselor de bază şi al materiilor prime, au scăzut cu 3% şi au rămas în teritoriu negativ în ultimul an.

Preţurile de consum au intrat în teritoriu deflaţionist în iulie şi au crescut pentru scurt timp în august, înainte de a scădea din nou în octombrie. Tendinţa deflaţionistă se adaugă la o serie de presiuni economice cu care se confruntă factorii de decizie politică din ţară, inclusiv o criză de lichidităţi în sectorul imobiliar, date comerciale slabe şi o redresare mai lentă după trei ani de blocaje de tip "zero-Covidiu" şi închideri de graniţe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO