Eveniment

PricewaterhouseCoopers: Capitalul autohton joaca doar romaneste

27.06.2007, 18:52 27

Competitia dintre capitalul autohton si cel strain din sectorul privat a fost castigata de investitiile provenite de pe pietele externe, capitalul autohton performand destul de slab si in ceea ce priveste expansiunea pe pietele europene, au fost de parere participantii la panelul "Jucatori de top in servicii financiare si profesionale".
"Capitalul autohton stie sa joace doar romaneste, avand in vedere ca este aproape inexistent in afara granitelor. Investitiilor romanesti le lipseste forta financiara necesara extinderii pe alte piete europene, experienta dezvoltarii peste hotare este nesemnificativa, la fel si experienta echipei de preluare in cazul unor achizitii de companii. Lipsa de credibilitate a capitalului autohton, alaturi de o reputatie nu tocmai buna a brandului autohton avand in vedere numeroasele scandaluri de coruptie afecteaza expansiunea capitalului autohton", spune Emilian Radu, partener pe Advisory Services al PricewaterhouseCoopers (PwC).
Nu doar cu lipsa de experienta pe pietele externe se confrunta investitorii straini. "In Romania, si nu numai, mai mult de 95% dintre firme experimenteaza intarzieri la plata creantelor din partea clientilor", spune Cristian Ionescu, managing director la Coface Romania.
Daca la inceputul anilor '90 capitalul financiar autohton era preponderent in economia romaneasca, astazicapitalul financiar strain este majoritar in sectorul privat. Cu toate acestea, capitalul uman autohton este preponderent in companiile care activeaza pe piata.
"La nivelul serviciilor juridice, putem vorbi despre o uniformizare intre companiile romanesti si cele internationale, realizata in parte datorita migratiei avocatilor de la companii straine la companii locale", spune Francisc Peli, partener al casei de avocatura NNDKP.
In opinia lui Emilian Radu, potentiale tinte de investitii externe pentru investitorii romani pot fi sectorul asigurarilor din Polonia si Ungaria, sectorul imobiliar si serviciile profesionale din Cehia. Pe plan intern, domeniile competitive care pot atrage un nivel ridicat al investitiilor sunt imobiliarele, comunicatiile, comertul si industria lemnului.
"Dezvoltarea serviciilor juridice se datoreaza exploziei cunoscute de investitiile imobiliare. In domeniul imobiliar dezvoltarea a fost exploziva in ultimii ani, pe anumite segmente ajungandu-se la vanzarea de tip forward-sale a proiectelor", spune Francisc Peli de la NNDKP.
Privatizarea sistemului de pensii va avea un impact important atat asupra economiei, cat si asupra educarii populatiei in directia exercitiului de economisire si de preocupare pentru asigurarea viitorului, este de parere Cornelia Coman, deputy general manger la ING Asigurari de Viata.
De pe urma fondurilor private de pensii va beneficia si industria fondurilor mutuale aflata in prezent in stadiul de "subdezvoltare", asa cum a declarat Dan Mihail Nicu, presedintele SG Asset Management."Evolutia fondurilor mutuale a fost pana in momentul de fata insignifianta, dat fiind ca am pornit de la o baza foarte joasa. Insa potentialul este urias", spune Nicu.
Petre Prunea, presedintele societatii de brokeraj Broker Cluj, acorda putin credit contributiei investitorilor autohtoni la dezvoltarea serviciilor financiare. Lipsa corectidunii, a sinceritatii si a orientarii catre clienti, precum si implicarea politicul in numirea autoritatilor de reglementare a pietei de capital sunt principalele carente ale jucatorilor autohtoni de pe piata serviciilor financiare, afirma Prunea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO