Eveniment

Primăria aprobă ridicarea unei clădiri de 45 de metri în zona Dorobanţi

Autor: Roxana Alexe

28.03.2014, 00:03 437

Planul Urbanistic Zonal (PUZ) ce permite construirea unei clădiri înalte de 45 de metri în zona Dorobanţi din Capitală a fost aprobat ieri de Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB), imobilul respectiv urmând să aibă funcţiunea de hotel, cazino, servicii comerţ şi birouri.

PUZ-ul vizează zona calea Dorobanţi nr. 16-18, str. G-ral Ernest Broşteanu nr. 4 şi 8 şi str. M Eminescu nr. 27 din sectorul 1 al Capitalei.

Astfel, pe aria definită de Calea Dorobanţi, str. Ernest Broşteanu, str. Eminescu şi str. Polonă, pe un teren în suprafaţă de 5305,49 de metri pătraţi aparţinând beneficiarului Rubin Gold SRL, ar putea fi ridicat un imobil cu funcţiunea de hotel, cazino, servicii comerţ şi birouri, care va avea şi un corp în partea vestică.

Înălţimea imobilului va fi de 45 de metri, iar Procentul de Ocupare a Terenului (POT) este de maximum 70%, se arată în proiectul de hotărâre pentru aprobarea PUZ-ului, care s-a aflat în dezbatere publică.În 10 ianuarie, arhitectul şef al Capitalei, Gheorghe Pătraşcu, a declarat, la dezbaterea publică privind aprobarea PUZ-ului, că acesta respectă legislaţia, după ce reprezentanţii unor ONG-uri au reclamat construirea unui imobil de 45 de metri între monumente istorice.

Reprezentanţii ONG-urilor au susţinut că imobilul care urmează să fie ridicat, cu o înălţime de 45 de metri, va duce la aglomerarea zonei din punct de vedere al traficului, deoarece acesta va fi amplasat într-o zonă deja aglomerată a oraşului.

„Nu poate decât să aglomereze şi mai mult zona, din punct de vedere al traficului. Nu mai vorbim că pe fiecare dintre laturi există monumente istorice, iar PUZ-ul urmează să ofere posibilitatea ridicării unei clădiri de şapte-ori ori mai mare (ca înălţime - n.r.) decât ele“, a declarat atunci preşedintele Asociaţiei „Salvaţi Bucureştiul“, Nicuşor Dan.

De cealaltă parte, arhitectul şef al Capitalei, Gheorghe Pătraşcu, a spus că în ultima perioadă „a devenit o modă contestarea“, însă PUZ-ul din zona Dorobanţi respectă legislaţia şi chiar regulamentul de zone protejate permite toţi parametri existenţi în acesta.

„A devenit o modă, în ultima vreme, contestarea, aşa că nu ne mai miră reacţia, însă, de foarte multe ori, există doze de subiectivism şi lipsă de profesionalism“, a spus Pătraşcu, care a precizat că în cazul PUZ-ului din Calea Dorobanţi sunt respectaţi atât coeficienţii de înălţime, cât şi coeficienţii de utilizare a terenului, fiind obţinute şi toate avizele necesare de la instituţii.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 28.03.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO