Eveniment

Primăria comunei Deveselu aşteaptă ca americanii să vină cu familiile şi să se creeze locuri de muncă

Primăria comunei Deveselu aşteaptă ca americanii să vină cu familiile şi să se creeze locuri de muncă

Autor: Andreea Mioara Neferu

03.05.2011, 23:50 1609

Amplasată la circa 220 de kilo­me­tri de Capitală, în sudulţării, lângă Ca­racal, şi cu o populaţie de aproape 3.400 delocuitori, comuna Deveselu din judeţul Olt ar urma să găzduiascăpen­tru început 200 de militari americani, ci­fra maximă fiind decirca 500 de mili­tari, conform preşedintelui Traian Băsescu.

Ce impact va avea însă asupra lo­ca­li­tăţii din Olteniaamplasarea scutului anti­rachetă, atât pe plan social, cât şieconomic?

Bogdan Aurescu, secretar de stat în Mi­nisterul Afacerilor Externe,a arătat ieri că sistemul nu va avea niciun fel de efec­te negativeasupra populaţiei, me­diului şi culturilor agricole.
Daniel Barbu, analist politic, afir­mă: "Americanii îşi aduc pânăşi apa, aşa că impactul economic practic nu va fi foarte mare, înafară de week-enduri, când probabil americanii se vor deplasa înoraşele mai mari din apropiere, Craiova sau Slatina".
Pe de altă parte, reprezentanţii Pri­mă­riei din Deveselu îşi punsperanţele în noul sistem antira­chetă, deşi consi­de­ră căadevăratul impact va putea fi sesi­zat doar după anul 2015, cândsistemul va deveni operaţional.
"Ne bucură înfiinţarea acestei baze pen­tru sistemul antirachetă,mai ales că avem în mare parte şi infrastructura nece­sară uneiastfel de baze. DN 54 este în apropiere, avem şi cale ferată la 300de metri. În Deveselu a existat şi o unitate militară de aviaţie,care însă de aproape 10 ani nu mai este funcţională şi acest lucrus-a resimţit asupra buge­tu­lui local, pentru că impozitele dinsa­lariile celor care lucrau acolo veneau la pri­mărie", spuneTudor Nemoianu, func­ţionar public în cadrul Primăriei Deveselu.
"Din ce am înţeles, americanii vor veni şi cu familiile, se vorcrea probabil şi noi locuri de muncă. Populaţia cred că nu va aveaprobleme în a accepta acest scut antirachetă, oricum, abia din 2015se va vedea ce impact va avea asu­pra comunităţii locale aceastădecizie", a mai arătat Nemoianu.
Pe de altă parte, exemplul de la Mihail Kogăl­ni­ceanu, unde existăo ba­ză militară americană, arată că impac­tul asupra comunităţiilocale nu a fost încă substanţial.
"Deocamdată nu e «marea mi­nune» la care ne aş­tep­tam, dar asta şipen­tru că încă baza nu e func­ţio­nală în adevăratul sens alcuvântului, pentru că nu e încă deschisă permanent. Cel maiimportant im­pact de până acum pe care baza militară de la MihailKogălni­cea­nu l-a avut la nivel local a fost creş­tereapre­ţurilor la imobiliare, care ulterior s-a temperat, pe fondulcrizei", spune Va­ler Iosif Mure­şan, primarul comunei MihailKogălniceanu. Mure­şan afirmă că în prezent la Kogălniceanu sunt 20de mi­litari, dar există situaţii şi când baza este folosită de1.000 de sol­daţi aflaţi în tranzit.
Edilul speră însă ca în momentul în care vor începe exerciţiilelor, să fie cre­ate mai multe locuri de muncă pen­tru comunitateadin Kogălniceanu, dar şi pentru cea din localităţi adiacen­te,chiar Con­stanţa. "Până acum vă pot spu­ne doar că ne-au stricatşoselele, pen­tru că au venit cu utilaje grele pe stră­zileco­mu­nei, însă am dispus printr-o hotărâre ca circulaţia să fierestric­ţio­na­tă la maxi­mum 7 tone", a explicat Mureşan.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO