Eveniment

Procurorul general: OUG este o ofensă adusă autorităţii judecătoreşti; trebuie atacată urgent la CCR

Procurorul general: OUG este o ofensă adusă...

Autor: Claudiu Surmei

01.02.2017, 08:28 244

Ordonanţa de urgenţă privind modificarea codurilor penale este o ofensă adusă autorităţii judecătoreşti şi trebuie atacată urgent la Curtea Constituţională, a declarat, pentru MEDIAFAX, procurorul general al României, Augustin Lazăr.

"Ca membru al CSM vă pot spune că OUG este o ofensă adusă autorităţii judecătoreşti, fiind discreţionară, vădit neconstituţională şi trebuie atacată urgent la CCR. Despre consecinţele ei grave am avertizat în comunicatul de ieri al Ministerului Public, aflat pe site", a precizat, miercuri dimineaţă, pentru MEDIAFAX, procurorul general al României, Augustin Lazăr.

Surse oficiale au declarat pentru agenţia de presă MEDIAFAX că numărul protestatarilor din faţa Guvernului a ajuns la aproximativ 10.000 de persoane, la momentul transmiterii ştirii.

Demonstranţii au cântat imnul României şi scandează "Hoţii", "Demisia", "DNA să vină să vă ia", "PSD, ciuma roşie!" şi "Vrem anticipate!".

Totodată, mai multe străzi din apropierea Pieţei Victoria, respectiv Lascăr Catargiu, Iancu de Hunedoara, Kiseleff, tronsonul de la Arhitect Ion Mincu spre zona Victoriei şi bulevardul Aviatorilor au fost închise, au declarat pentru MEDIAFAX reprezentanţi a Brigăzii Rutiere Bucureşti.

Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a anunţat că Guvernul a adoptat în şedinţa de marţi seara un proiect de lege privind graţierea şi unul privind modificarea legii 254/2013 privind executarea pedepselor, dar şi o ordonanţă de urgenţă privind modificarea Codurilor penale.

El a precizat că primele două proiecte de lege vor merge la Parlament în procedură de urgenţă.

''Am adoptat o serie de măsuri care vizează evitarea unor hotărâri pilot la CEDO şi în acest sens am adoptat proiectul de lege privind graţierea unor pedepse şi a unor măsuri educative, privative de libertate. Cel de-al doilea proiect de lege vizează legea pentru completare legii 254 pe 2013 privind executarea pedepselor. La prima lege cea care vizează graţierea unor pedepse, nu vizează violatorii, faptele de corupţie, actele de violenţă, recidiviştii, pedepsele cu suspendare şi prioritar pentru noi a fost recuperarea prejudiciului'', a spus Iordache.

Cât priveşte legea 254 pentru executarea pedepselor, ministrul Justiţiei a argumentat că este o iniţiativă a vechiului Guvern pe care a ''aranjat-o'' şi a pus-o în concordanţă cu conducerea ANP.

''Este vorba despre recursul în compensare la fiecare 10 zile cei care sunt în penitenciar şi beneficiază de nişte condiţii deosebite, practic câştigă câte o zi. Practic la o lună, câştigă trei zile. În acelaşi timp, odată cu adoptarea bugetului de stat am venit în completarea acestei măsuri pentru evitarea unei hotărâri pilot la CEDO cu alocarea unor resurse suplimentare pentru creşterea cu 50% a normei de hrană, asigurarea fondurilor necesare pentru implementarea unor investiţii şi în acest sens au fost alocate fonduri pentru începerea în acest an a două penitenciare de câte 1.000 unul în Caracal judeţul Olt, celălalt în Berceni, judeţul Prahova'', a afirmat el.

Întrebat de ce Guvernul a adoptat aceste acte normative marţi seara după ora 21, Iordache a replicat: ''Pentru că la această oră a fost şedinţa de Guvern''. Cât priveşte transparenţa acestui demers, el a susţinut că ordinea de zi a fost suplimentată pentru că Executivul are acest drept. ''Oportunitatea o stabileşte Guvernul'', a subliniat el, făcând apel şi la faptul că Cabinetul Cioloş a modificat şi el prin OUG Codurile.
Ministrul Justiţiei a precizat că OUG privind modificarea Codurilor Penale a păstrat pragul de 200.000 de lei privind abuzul în serviciu, iar favorizarea infractorului a fost dezincriminată inclusiv pentru adoptarea de acte normative.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO