Eveniment

Productivitatea in industrie, in viteza intai

Productivitatea in industrie, in viteza intai

Click pentru imaginea intreaga

08.08.2007, 20:54 25

Cresterea productivitatii muncii a incetinit din nou in iunie, continuand astfel seria de oscilatii din prima parte a anului.
Astfel, in iunie productivitatea muncii in industrie marca o crestere cu numai 8,7% fata de iunie 2006, ritmul incetinind sensibil de la nivelul de 11,4% inregistrat in mai. Si in aprilie se inregistrase o sincopa, ritmul prabusindu-se la 6%, de la 13% in martie.
La nivelul primului semestru, ritmul de crestere al productivitatii muncii in industrie s-a redus la 10,8%, de la 11,2% dupa primele cinci luni, in conditiile scaderii productivitatii cu 2,2% in iunie fata de luna anterioara, potrivit datelor Institutului National de Statistica.
Guvernatorul BNR Mugur Isarescu a subliniat la inceputul saptamanii, cand a prezentat raportul trimestrial asupra inflatiei, ca cele mai importante riscuri inflationiste deriva din cresterea mult mai rapida a salariilor comparativ cu castigurile de productivitate din industrie.
Guvernatorul a notat ca acumularile de casiguri de productivitate din perioada 2003-2005 au fost erodate in ultimul an de cresterea rapida a salariilor, care s-a suprapus peste aprecierea cursului. Isarescu a reamintit "regula de aur" care asigura o dezvoltare stabila: castigurile de productivitate trebuie sa fie mai mari decat suma dintre cresterea salariului real si aprecierea cursului. Datele arata insa ca salariile au crescut in termeni reali cu 18% fata de iunie anul trecut, iar aprecierea cursului depaseste 12%. In acest timp, castigul de productivitate a fost de mai putin de 9%.
Analistii subliniaza ca deteriorarea fundamentelor economice ar putea genera o inrautatire a perceptiei pietei locale in ochii investitorilor straini, care ar duce implicit la socuri pe cursul de schimb. Guvernatorul a notat luni ca deja deciziile de investitii se iau pe baza asteptarilor investitorilor privind castigurile de productivitate viitoare. La randul sau, Isarescu a notat ca piata ar putea sa aplice "o corectie rapida" in conditiile in care salariile cresc prea rapid, iar leul continua sa se aprecieze.
In luna iunie 2007, fata de luna precedenta, majoritatea indicatorilor de conjunctura economica au inregistrat scaderi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO