Eveniment

Profitabilitatea firmelor a crescut in 2004, iar tendinta se va mentine si anul acesta

13.10.2005, 20:25 20

Companiile romanesti si-au imbunatatit profitabilitatea si si-au redus nivelul platilor restante anul trecut, comparativ cu 2003, iar aceste tendinte pozitive au toate sansele sa se mentina si in 2005, arata un studiu efectual de Comisia Nationala de Prognoza (CNP). Astfel, potrivit datelor CNP, doua treimi din companiile romanesti au inregistrat profituri anul trecut, "vedetele" fiind marile companii care activeaza in industrie, comert si constructii.

Marile companii au inregistrat in 2004 o revigorare puternica fata de anul anterior, arata studiul facut de Comisia de Prognoza care are la baza bilanturile contabile pe 2004 a peste jumatate de milion de firme romanesti, publicate recent de Ministerul Finantelor Publice.

Astfel, companiile cu o cifra de afaceri de peste 9 milioane de euro si peste 250 de angajati au fost in 2004 cele mai castigate - peste 75% dintre ele (1.316 firme) au facut profit in 2004, spre deosebire de numai 69% in 2003.

In cazul intreprinderilor mici si mijlocii (cu un numar de angajati cuprins intre 10 si 250), situatia este mai proasta: numarul IMM cu pierderi s-a triplat anul trecut, ajungand la peste 77.000.

In acelasi timp, numarul marilor companii cu pierderi s-a redus cu 2,5%.

Anul trecut a fost favorabil si microintreprinderilor, dintre care 64% (peste 167 de mii de firme) au obtinut profit. De aceea, un numar mare de microintreprinderi profitabile au facut noi angajari, depasind pragul de noua salariati si intrand in categoria intreprinderilor mici si mijlocii, unde au inceput sa intre pe pierdere. Per ansamblu, rata profitabilitatii, exprimata ca raport dintre profit si cifra de afaceri, aproape s-a dublat anul trecut, urcand de la 3% in 2003, la 5,7%.

Cu o rata de 6,6%, sectorul privat a fost cel care a tras in sus profitabilitatea din economie, in timp ce companiile de stat au avut un profit raportat la cifra de afaceri de numai 1%.

"Anul 2004 a fost unul foarte bun pentru companiile din economia nationala si avem toate motivele sa credem ca 2005 va fi si mai bun", a declarat pentru Ziarul Financiar Ion Ghizdeanu, presedintele Comisiei de Prognoza.

Conform acestuia, exista cel putin trei factori care vor creste profitabilitatea firmelor in 2005.

"In primul rand, este vorba de introducerea cotei unice de impozitare, care a lasat mai multi bani firmelor si le-a ajutat sa se capitalizeze, iar salariatii au avut mai multi bani pentru consum", explica seful Prognozei.

"Apoi, investitiile in tehnologie si noi capacitati de productie au crescut substantial anul acesta, iar asta se vede cel mai bine in importurile de bunuri de capital, care au crescut cu 30% in raport cu 2004", a mai spus Ghizdeanu.

El considera ca profitabilitatea firmelor va creste si mai mult in 2005, iar aceasta evolutie va avea la baza o productie cu o valoare adaugata mare, rezultata din noile tehnologii introduse in productie.

"Nu in cele din urma, ieftinirea creditelor va imbunatati capacitatea firmelor de a se imprumuta si a investi in productie", a mai spus Ghizdeanu, care a amintit faptul ca o mare parte dintre banci a inceput deja sa scada nivelul dobanzilor la credite, in special la cele in lei.

Dupa parerea presedintelui CNP, gradul de indatorare al companiilor arata potentialul lor de crestere in viitor.

Revenind la 2004, studiul realizat de Comisia Nationala de Prognoza arata ca firmele din industrie au fost cele mai profitabile, concentrand o pondere de 37,8% din totalul profiturilor. Pe locul doi se afla companiile din comert, la nivelul carora s-au obtinut 23,2% din totalul profiturilor, urmate de firmele de constructii, cu 7% din profituri.

Din perspectiva indatorarii firmelor, anul 2004 a marcat o crestere modesta, pana la 68,7%, a ponderii imprumuturilor in cifra de afaceri a companiilor, fata de 67,6% in 2003.

In acelasi timp insa, ponderea platilor restante in cifra de afaceri a scazut de la 18,3% in 2003 la numai 13,6% in 2004.

"Desi firmele s-au indatorat pentru a face investitii, volumul arieratelor care impovarau companiile a scazut", a comentat Ghizdeanu.

Totusi, companiile care activeaza in transporturi au avut anul trecut un volum al datoriilor care a depasit cu 33% cifra de afaceri, in timp ce firmele din comert au avut cel mai mic nivel al datoriilor, cu o pondere de 38,6% din cifra de afaceri.

Din punctul de vedere al restantelor la plata, cel mai prost stau firmele din agricultura, care au arierate de 41,7% din cifra de afaceri, urmate de companiile din industrie, cu 21,7%. Comerciantii sunt cei mai disciplinati debitori, intrucat au avut anul trecut plati restante de doar 7,4% in cifra de afaceri.

"Tendintele privind eficienta companiilor sunt pozitive, chiar daca amploarea imbunatatirii performantelor nu este foarte mare", a concluzionat Ion Ghizdeanu. Pe baza evolutiilor economice de pana acum, seful Prognozei considera ca anul in curs poate duce profitabilitatea firmelor la noi recorduri. mihai.bobocea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO