Eveniment

Protestele din Franţa impotriva reformei pensiilor a lui Macron se transformă în revolte: Protestatarii au invadat joi Euronext din Paris. "Ni se spune că nu există bani pentru pensii. Dar nu este nevoie să scoatem banii din buzunarele muncitorilor, există deja în buzunarele miliardarilor. Marile companii să finanţeze pensiile"

Protestele din Franţa impotriva reformei pensiilor a lui...

Autor: Ştefan Stan

20.04.2023, 14:49 1232

Un grup de protestatari a invadat joi birourile operatorului bursier Euronext din cartierul de afaceri La Defense din Paris, afirmând că marile companii trebuie să plătească pentru a finanţa pensiile, ca parte a unor proteste mai ample împotriva creşterii vârstei de pensionare.

"Ni se spune că nu există bani pentru a finanţa pensiile", a declarat Fabien Villedieu, sindicalist la Sud-Rail. Dar "nu este nevoie să scoatem banii din buzunarele muncitorilor, există ceva în buzunarele miliardarilor"."

Fluturând steaguri sindicale, grupul de câteva sute de protestatari a ocupat holul Euronext, cuprins de fumul roşu de la rachete de semnalizare, şi a scandat cuvinte populare printre protestatarii împotriva pensiilor: "Suntem aici, suntem aici, chiar dacă Macron nu vrea, suntem aici".

De asemenea, ei au strigat: "Macron demisia!"

La începutul acestei luni, scene similare au avut loc la birourile din Paris ale Blackrock.

În weekend, Macron a promulgat legea privind creşterea vârstei de pensionare, ceea ce înseamnă că cetăţenii trebuie să lucreze cu doi ani mai mult, până la 64 de ani, înainte de a primi pensia de stat.

Acest lucru s-a întâmplat după trei luni de proteste care au adus mulţimi uriaşe pe străzi şi care, uneori, au devenit violente. Sondajele de opinie arată că marea majoritate a alegătorilor se opun reformei pensiilor.

Macron şi guvernul său spun că vor să meargă mai departe şi să lucreze la alte măsuri legate de condiţiile de muncă, de ordinea publică, de educaţie şi de probleme de sănătate.

Dar protestatarii din La Defense de joi, precum şi cei care l-au huiduit pe Macron în timpul unei vizite în regiunea Alsacia, în estul Franţei, miercuri, au arătat clar că mulţi nu sunt pregătiţi să treacă mai departe.

"Vom continua până la retragerea (legii pensiilor)", au strigat protestatarii în piaţa centrală din La Defense, stând lângă un banner pe care scria: "Nu reformei pensiilor".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO