Eveniment

Radu Enache, Continental Hotels: Demisia lui Boc este binevenită, chiar trebuia depusă mai devreme

Radu Enache, Continental Hotels: Demisia lui Boc este binevenită, chiar trebuia depusă mai devreme

Autor: Mirabela Tiron

06.02.2012, 12:18 263

Radu Enache, proprietarul lanţului hotelier Continental Hotels, susţine că demisia lui Emil Boc este binevenită şi că trebuia depusă chiar mai devreme, dat fiind că premierul nu a ştiut să ia contramăsuri pentru a uşura măsurile dureroase luate, precum majorarea TVA-ului, tăierea pensiilor şi a salariilor ce "au strâns de gât românii".

"Boc nu a venit şi cu contramăsuri la măsurile luate. Tai pensiile şi salariile dar nu creşti TVA-ul pentru că atunci oamenii trebuie să scoată din buzunarele golite mai mulţi bani pentru produse, sau dacă ai majorat TVA-ul reduci contribuţiile şi tot aşa. Nu trebuie să îl strângi pe om de gât pentru că moare, aşa cum găina nu mai face ouă dacă o strângi de gât prea tare (referindu-se la mediul de afaceri)", potrivit lui Radu Enache. El a susţinut că atunci când interesul este să ţii o economie în funcţiune trebuie să vii şi cu contramăsuri potrivite şi nu să mizezi doar pe o creştere economică conjuncturală.

Enache susţine că, în opinia lui, guvernul Boc şi-a asumat o răspundere pentru un anumit tip de reformă, care trebuia făcută în urmă cu zece ani. "Reformarea instituţiilor guvernamentale de exemlu trebuia făcută cu mult timp înainte. Părerea mea este că oricum în timpul mandatului lui Boc s-au cheltuit foarte mulţi bani din buget pentru lucruri care nu funcţionează şi care nu se văd în economie". Mai mult, antreprenorul afirmă că principala problemă a guvernului Boc a fost lipsa de comunicare a măsurilor luate.

"Singurul lucru care trebuie făcut acum este să se convină asupra unui program de alegeri. Orice Guvern trebuie să aibă o validare naţională, deci trebuie să se facă alegeri anticipate. Forţele politice trebuie să se înţeleagă, să înţeleagă interesul naţional şi să găsească o soluţie. Poate că în ultimul moment îşi vor măsura calităţile şI vor spune eu nu sunt bun, las pe altul care s-ar descura în această criză. Diferitele bătălii politice în acest moment ar fi un dezastru pentru mediul de business. Nu putem rămâne cu prăvălia României neguvernată. Cu cât va fi mai lungă această criză politică cu atât mai rău va fi pentru noi"

Ce spune despre oferta Opoziţiei

"Nu am auzit o ofertă unitară din partea Opoziţiei. Deşi au fost enunţate câteva elemente nu a fost explicat modul în care se vor aplica, enunţarea nu este suficientă. Sper din toată inima ca Opoziţia să ştie foarte bine cum va aplica elementele menţionate", a spus Radu Enache.

În ceea ce priveşte accelerarea atragerii de fonduri europene, Enache consideră că "în acest haos" va fi foate dificil ca România să atragă mai mulţi bani europeni. "Este dificial în această criză guvernamentală să atragi fonduri europene, după ce până acum instituţiile statului nu s-au descurcat în atragerea lor".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO