Eveniment

Raport al Comisiei Europene privind competitivitatea în UE: Integrarea în piaţa unică s-a îmbunătăţit, există numeroase „oportunităţi de inovare şi extindere a producţiei”

Raport al Comisiei Europene privind competitivitatea în...

Autor: Valeriu Dănilă

16.02.2024, 18:13 95

Raportul detaliază punctele forte şi provocările concurenţiale ale pieţei unice europene, urmărind evoluţiile anuale în conformitate cu cei nouă factori determinanţi ai competitivităţii identificaţi în Comunicarea UE din 2023 privind competitivitatea pe termen lung.

Aceştia sunt: funcţionarea pieţei unice, accesul la capitalul privat, investiţiile publice şi infrastructura, cercetarea şi inovarea, energia, circularitatea, digitalizarea, educaţia şi competenţele, comerţul şi autonomia strategică deschisă. Comunicarea din 2023 a stabilit un set de indicatori-cheie de performanţă care să servească drept tablou de bord al progreselor înregistrate în ceea ce priveşte aceşti factori determinanţi. Deşi este prea devreme pentru a stabili tendinţe stabile, raportul constată că 9 indicatori-cheie de performanţă s-au îmbunătăţit, faţă de 5 care s-au disipat; 3 sunt stabili, iar 2 nu dispun încă de date noi.

Raportul reaminteşte că piaţa unică este unul dintre cele mai mari domenii de piaţă integrate din lume şi că stimulează economia UE cu o rezervă mare de cerere, surse de aprovizionare diversificate, oportunităţi de inovare şi extindere a producţiei, drepturi sociale solide şi condiţii de muncă echitabile, servind în acelaşi timp drept pârghie geopolitică. Acesta subliniază necesitatea de a intensifica punerea în aplicare a normelor convenite şi de a simplifica punerea lor în aplicare.

În ceea ce priveşte investiţiile, raportul concluzionează că investiţiile publice s-au redresat după nivelurile scăzute după criza financiară, parţial datorită Mecanismului de redresare şi rezilienţă, în timp ce investiţiile private rămân ridicate. Pentru a spori disponibilitatea finanţării cu capital de risc şi de risc şi pentru a extinde întreprinderile inovatoare, raportul recomandă consolidarea în continuare a uniunii pieţelor de capital, pe baza iniţiativelor deja aprobate începând din 2020. De asemenea, subliniază achiziţiile publice ca instrument de sprijinire a tranziţiei noastre verzi şi a celei digitale într-un mod strategic.

Deşi preţurile ridicate la energie rămân o provocare, raportul indică măsuri importante luate în ultimii ani pentru a actualiza setul de instrumente pentru politica energetică a UE şi pentru a sprijini producţia de tehnologii curate din UE.

Raportul constată, de asemenea, că UE este o putere comercială majoră, reprezentând 16 % din exporturile mondiale şi că comerţul continuă să fie o sursă de competitivitate. Acesta subliniază, de asemenea, necesitatea de a apăra condiţiile de concurenţă echitabile şi de a ne proteja securitatea economică.

Raportul anual privind piaţa unică şi competitivitatea – pe baza raportării anuale introduse de Comisie în 2020 şi în formatul său din 2024 ca răspuns la o solicitare din partea Consiliului European – oferă o bază pentru discuţiile din cadrul Parlamentului European, al Consiliului European şi al Consiliului cu privire la modalităţile de promovare a agendei noastre privind piaţa unică şi competitivitatea în această primăvară. Raportul precede, de asemenea, constatările aşteptate din partea dlui Mario Draghi şi a dlui Enrico Letta în viitoarele lor rapoarte privind viitorul competitivităţii europene şi, respectiv, al pieţei unice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO