Eveniment

Ce răspund responsabilii din MAI la întrebarea «Ce face Ministerul de Interne ca să nu mai fie încă un caz Ferma Dacilor şi de Revelion?»: „Am solicitat intensificarea controalelor pe linia siguranţei la incendiu”. Ministerul însă nu spune câte pensiuni s-au închis în 24 ore pentru că n-au avut autorizaţie de incendiu şi nici nu explică de ce Ferma Dacilor funcţiona

Ce răspund responsabilii din MAI la întrebarea «Ce...

Autor: Florentina Niţu

28.12.2023, 18:44 406

Ministerul de Interne spune că „intensifică controalele de siguranţă la incendiu”, după ce a avut loc tragedia de la Ferma Dacilor din Prahova, însă nu spune câte controale s-au făcut în ultimele 24 de ore şi câte amenzi s-au dat, ci au trimis un răspuns vag la solicitarea ZF.

„Inspectorul general al IGSU (Dan-Paul Iamandi – n. red.) a solicitat intensificarea controalelor pe linia siguranţei la incendiu la toate categoriile de agenţi economici, dar şi verificări la operatorii care, în următoarea perioadă, vor desfăşura activităţi unde se preconizează un aflux mare de persoane”, au răspuns reprezentanţii Ministerului Afacerilor Interne la solicitarea ZF.

ZF a întrebat „Ce măsuri au fost dispuse la nivelul IGSU şi la nivelul MAI ca urmare a cazului Ferma Dacilor?” şi „Ce face Ministerul de Interne ca să nu mai fie încă un caz Ferma Dacilor şi de Revelion?”, iar oficialii care s-au întrunit astăzi la o şedinţă în sistem de videoconferinţă, la sediul Ministerului Afacerilor Interne, pentru a discuta despre incendiul tragic din 26 decembrie, au ajuns la concluzia că „soluţia” este toleranţă zero şi amenzi faţă de abaterile care pun în pericol viaţa oamenilor şi controale pentru siguranţa la incendiu, mai ales în locurile pline de turişti.

Practic, o masă la care s-au stâns oficiali ale căror titulaturi şi grade sunt greu de citit (inspectorul general al IGSU, general Dan-Paul Iamandi, primul-adjunct al inspectorului general, colonel Constantin Florea, şeful Direcţiei Generale pentru Protecţie Civilă, general de brigadă Marius Dogeanu, şeful Direcţiei Suport Decizional, colonel Ionuţ Amzu etc), oameni care pentru cetăţeni nu au nicio relevanţă, ci important e ce măsuri iau aceştia pentru a preveni anumite tragedii, n-au răspuns concret şi limpede ce măsuri au fost luate.

Autorităţile declară doar că vor fi mai vigilente la finalul anului, însă Ministerul de Interne nu spune câte pensiuni s-au închis în 24 ore pentru că n-au avut autorizaţie de incendiu şi nici nu explică de ce Ferma Dacilor funcţiona, deşi nu avea autorizaţie de la ISU. Ce se întâmplă în urma controlului, dacă pensiunea nu are autorizaţie ISU? Poate închide MAI orice pensiune fără autorizaţie? Sau Care sunt cele mai exigente sancţiuni care se pot aplica? Şi cum sunt programate şi efectuate controalele pentru verificarea respectării măsurilor de siguranţă la incendiu? Există un sistem de evaluare a riscurilor pe baza căruia se fac controalele pentru unităţile de cazare în afară de numărul de persoane pe care le pot găzdui?  

Raed Arafat a mai cerut „o analiză obiectivă a cadrului legislativ incident activităţii de prevenire a situaţiilor de urgenţă, urmând ca propunerile să fie transpuse într-un proiect de act normativ care să amendeze legislaţia în vigoare”. E nevoie de o lege care să explice pe înţelesul tuturor o altă lege ca o tragedie să fie prevenită?

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO