Eveniment

Război în Ucraina 06 martie 2022

Război în Ucraina 06 martie 2022
07.03.2022, 00:06 303

O nouă încercare de a evacua locuitorii din oraşul-port Mariupol

Duminică, în Mariupol a avut loc o nouă tentativă de evacuare a circa 400.000 de locuitori blocaţi în încercuirea forţelor ruse după un nou acord pentru încetarea temporară a focului, conform Reuters. Sâmbătă, la doar câteva ore după primul anunţ de încetare a focului, un oficial regional ucrainean a acuzat Rusia că a încălcat acordul, iar evacuările au încetat. Oraşul-port Mariupol este în continuare sub blocadă rusească şi de şase zile nu mai are curent, apă şi căldură.

 

SUA analizează un acord cu Polonia pentru a furniza Ucrainei avioane de luptă

Un purtător de cuvânt al Casei Albe citat de CNN a confirmat că SUA analizează posibilitatea unui acord cu Polonia pentru a furniza Ucrainei avioane de vânătoare sovietice, iar în schimb americanii să furnizeze Varşoviei avioane F-16.  Preşedintele Volodimir Zelenski a avut sâmbătă o discuţie cu senatorii americani şi a cerut din nou ajutor, în special avioane de luptă.

 

Premierul Israelului Naftali Bennett a avut o întâlnire de aproximativ trei ore cu Vladimir Putin

Premierul Israelului Naftali Bennett a avut o întâlnire de circa trei ore cu preşedintele Rusiei Vladimir Putin sâmbătă, la Moscova, într-o încercare de a negocia încheierea războiului din Ucraina, scrie CNN. După întâlnirea cu Putin, Bennett a zburat la Berlin pentru a lua cina cu cancelarul german Olaf Scholz. Cei doi lideri au vorbit timp de o oră, discutând inclusiv despre războiul dintre Rusia şi Ucraina.

 

Visa Şi MasterCard şi-au suspendat operaţiunile în Rusia

Astfel, cardurile Visa şi Mastercard emise în Rusia nu vor mai funcţiona în afara ţării. Deciziile au fost luate la câteva ore după ce preşedintele Volodimir Zelensky le-a cerut legislatorilor americani să îndemne cele două companii să înceteze afacerile în Rusia.

 

Compania OMV iese din Rusia

OMV a devenit cea mai recentă companie din domeniul energiei care s-a retras din Rusia, declarând că va suporta o lovitură anticipată de 1,5 - 1,8 mld. euro, în timp ce încearcă să se distanţeze de această ţară după invazia în Ucraina. Rusia a fost o regiune cheie pentru OMV, unul dintre cei cinci parteneri financiari occidentali ai gigantului rus Gazprom în proiectul gazoductului Nord Stream 2, în valoare de 11 mld. dolari, care leagă Rusia de Germania.

 

Bursa din România, scădere cu 5% vineri Şi cu 15% de când a început conflictul din Ucraina

Indicele principal BET scădea cu 5% în primele 90 de minute ale şedinţei de tranzacţionare de vineri după ce au apărut informaţii potrivit cărora bombardamentele ruseşti au provocat un incendiu la cea mai mare centrală nucleară din Europa, ceea ce ridică temerile privind un dezastru nuclear fără precedent. Bursa de la Bucureşti a pierdut 15% din capitalizare de când invazia Rusiei în Ucraina a tulburat pieţele.

 

Casele de schimb valutar vând 1 euro cu 5,33 lei

BNR a stabilit un curs de schimb de 4,94 de lei pentru 1 euro vineri, însă unele case de schimb valutar au ajuns să vândă 1 euro cu 5,33 lei, pe fondul cererii crescute de valută cauzată de războiul din Ucraina. Adrian Vasilescu, consilier BNR, spunea că aceeaşi situaţie se regăseşte în toate ţările care au graniţă cu Ucraina, în Ungaria, Polonia.

 

Preţul carburanţilor continuă să crească, apropiindu-se de 8 lei pe litru

Preţul carburanţilor se apropie de 8 lei pe litru în unele benzinării din România, ca urmare a creşterilor cotaţiilor de petrol Brent. Barilul de petrol Brent a depăşit 100 de dolari, ajungând chiar la peste 118 dolari per baril pe 4 martie. Aceste creşteri de preţ vin în contextul în care războiul  din Ucraina continuă să alimenteze temerile legate de aprovizionarea cu această materie primă esenţială.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO