Eveniment

Război în Ucraina 12 iunie 2022

Război în Ucraina 12 iunie 2022

Autor: Ramona Cornea

13.06.2022, 00:05 63

Oraşul Ciortkiv din vestul Ucrainei a fost lovit de rachetele ruşilor

Un atac cu rachetă asupra oraşului Ciortkiv din vestul Ucrainei a distrus parţial o clădire  militară şi a rănit 22 de persoane, a declarat guvernatorul regiunii Ternopil, Volodîmîr Trush. Oficialul a spus că patru rachete au lovit oraşul în noaptea de sâmbătă de duminică, distrugând patru blocuri de apartamente. Atacul nu s-a soldat cu decese, dar 22 de persoane au fost transportate la spital cu răni, inclusiv un copil de 12 ani, după cum a declarat Trush, citat de BBC. El a adăugat că rachetele au fost trase de pe o navă de război în Marea Neagră.

 

Zelenski: Aderarea Ucrainei la UE va consolida blocul european

Preşedintele ucrainean Volodîmîr Zelenski şi-a exprimat speranţa că ţării sale i se va acorda statutul de candidat la UE. „Sunt convins că această decizie poate întări nu numai statul nostru, ci şi întreaga Uniune Europeană”, a spus Zelenski, citat de BBC. El a adăugat că este sigur că ţara va primi în curând un răspuns. Sâmbătă, şefa UE, Ursula von der Leyen, care a purtat discuţii cu Zelenski la Kiev, a declarat că Ucrainei i se va spune săptămâna viitoare dacă poate trece la următoarea etapă de aderare la bloc.

 

Oficial ucrainean: Exporturile de cereale din Ucraina prin Polonia şi România se confruntă cu blocaje

Ucraina a stabilit două rute pentru a exporta cereale prin Polonia şi România pentru a evita o criză alimentară globală, deşi există blocaje care au încetinit lanţul de aprovizionare, a declarat duminică ministrul adjunct de externe al Kievului, Dmytro Senik, citat de Reuters. El a spus că securitatea alimentară globală este în pericol deoarece invadarea Ucrainei de către Rusia a oprit exporturile de cereale de la Kiev la Marea Neagră, provocând penurii larg răspândite şi creşterea preţurilor.

 

Lupte aprige au loc la Severodoneţk, după ce o uzina chimică ce adăposteşte civili a fost bombardată

Luptele continuă în oraşul Severodoneţk din estul Ucrainei, unde bombardamentele ruseşti au provocat sâmbătă un mare incendiu la o uzină chimică, Azot. Şeful regional al zonei a spus că luptele sunt în desfăşurare, conform publicaţiei The Guardian.

Serhiy Haidai a spus că incendiul de sâmbătă a început după ce zeci de tone de ulei s-au scurs din radiatoarele deteriorate de la uzina Azot. Sute de civili se adăposteau la uzină. Haidai nu a spus dacă incendiul a fost ţinut sub control. „Uzina Azot nu este blocată, luptele au loc pe străzile de lângă fabrică”, a declarat Serhiy Haidai pentru televiziunea ucraineană.

 

Armata rusă a distrus un al doilea pod care leagă oraşele învecinate Severodoneţk şi Lisiciansk şi îl bombardează pe al treilea, a declarat Serhiy Haidai, guvernatorul regiunii Lugansk, conform BBC. Ruşii au distrus podul Pavlograd dintre Severodoneţk şi Lisiciansk în regiunea Lugansk din Ucraina pe 22 mai. Haidai a spus că situaţia de la Severodoneţk este extrem de grea şi următoarele două zile vor fi decisive, dar a adăugat că până acum trupele ruse nu au reuşit să preia controlul oraşului.

 

Războiul şi inflaţia aduc Europei pierderi de 70 de miliarde de euro în consum

Un sondaj realizat de Allianz SE şi citat de Bloomberg arată că, din cauza deteriorării încrederii consumatorilor, pierderile de cheltuieli private în zona euro se vor ridica în 2022 la 70 de miliarde de euro - echivalentul a aproximativ 500 de euro pe gospodărie. Estimarea se bazează pe un sondaj realizat în luna mai în rândul a peste 2.500 de persoane din Germania, Franţa şi Italia, cele mai mari trei economii ale regiunii. Consumul privat din zona euro a început să se restrângă la sfârşitul anului trecut şi a scăzut cu 0,7% în primul trimestru, pe fondul unor presiuni încă puternice asupra preţurilor, care s-ar putea înrăutăţi în continuare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO