Eveniment

Război în Ucraina 14 aprilie 2022

Război în Ucraina 14 aprilie 2022
14.04.2022, 00:05 97

OSCE: Există numeroase incidente care ar putea constitui crime de război

Un raport al OSCE a constatat modele clare de încălcări ale dreptului internaţional umanitar de către forţele ruse în Ucraina şi a detaliat numeroase incidente despre care spune că ar putea constitui crime de război, scrie CNN.

Raportul spune că a găsit dovezi credibile care sugerează încălcări ale celor mai fundamentale drepturi ale omului.

 

Ucraina spune că apărătorii oraşului Mariupol se consolidează, în timp ce Rusia pretinde că ia prizonieri

Consilierul prezidenţial ucrainean Oleksiy Arestovici a declarat că, după o manevră riscantă, ultimii apărători rămaşi ai oraşului-port asediat Mariupol şi-au putut uni forţele. În schimb, armata rusă a susţinut miercuri că 1.026 de puşcaşi marini ucraineni - inclusiv 162 de ofiţeri şi 47 de femei militari - s-au predat în vecinătatea fabricii de siderurgie Ilici din Mariupol, conform CNN.

 

ONU: Circa 1.892 de civili şi-au pierdut viaţa în Ucraina de la începutul războiului

Cel puţin 1.892 de civili au fost ucişi şi 2.558 au fost răniţi de la începutul războiului din Ucraina în februarie, potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite, scrie CNN. Numărul deceselor înregistrate include 478 de bărbaţi, 308 femei, 30 de fete şi 52 de băieţi, precum şi 71 de copii şi 953 de adulţi al căror sex nu este încă cunoscut, a declarat Oficiul Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR) într-un comunicat.

 

Macron îndeamnă la precauţie în declaraţii după acuzaţia de genocid a lui Biden

Marţi seara, preşedintele american Biden a acuzat forţele ruse că au comis genocid în Ucraina, spunând că Vladimir Putin încearcă să şteargă ideea unei identităţi ucrainene. Acum, preşedintele francez Emmanuel Macron a refuzat să repete acuzaţiile lui Biden, spunând că liderii ar trebui să fie atenţi la limbaj, scrie BBC.

 

Armata rusă a atacat cu rachete zone civile din Doneţk

Cel puţin şapte persoane au fost rănite într-o lovitură cu rachete ruseşti care a avariat un bloc de apartamente din Cerkasi din regiunea Doneţk. “Tactica principală a Rusiei acum este să ucidă şi să terorizeze civili, în lumina eşecului militar din Ucraina”, a declarat Pavlo Kyrylenko, şeful administraţiei militare din regiunea Doneţk.

 

Aproximativ 180.000 de persoane aşteaptă să fie evacuate din Mariupol

Circa 180.000 de oameni aşteaptă să fie evacuaţi din şi în jurul oraşului ucrainean asediat Mariupol, a declarat miercuri primarul Vadym Boycenko, citat de CNN. Acest lucru se datorează faptului că niciun coridor de evacuare nu funcţiona miercuri din cauza forţelor ruse care blocau autobuzele de evacuare. Până acum, 150.000 de persoane au fost evacuate din Mariupol, a adăugat Boychenko.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO